Daha Çok Gülümsemek İçin Bizi Arayın! 444 81 73
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Dişler Neden Çapraşık Olur?

Diş Çapraşıklığı Sebepleri Neler?

Diş çapraşıklığı ya da yamukluğu, dişlerin olması gereken konumlarda bulunmamasından kaynaklanan ağız sağlığı problemlerinden biridir. Diş çapraşıklığının şiddeti kişiden kişiye değişebilir ve dolayısıyla farklı tedavi yöntemleri gerektirebilir. Kimi hastada dişler daha sıkışık bir haldeyken kimi hastada dişler seyrek olup, diş arasında boşluklar görülebilir. 

Diş çapraşıklığının farklılık göstermesinin birçok sebebi bulunmaktadır. Bu sebeplerin bazıları genetiktir. Fakat bazı sebeplerin erken yaşta önüne geçmek mümkündür. Dişler neden çapraşık olur? Diş çapraşıklığı sebepleri nelerdir? Diş yamukluğu neden olur? Kafanızda bunun gibi soru işaretleri varsa doğru yanıtları alabilmek için yazımızı okuyabilirsiniz.

[widget-129]

Diş Çapraşıklığı Sebepleri Nelerdir? Diş Yamukluğu Neden Olur?

Dişler neden çapraşık olur diye soruyorsanız cevap genetik ya da hatalı uygulamalardan dolayı olabilir. Diş çapraşıklığı ya da diş yamukluğu olarak isimlendirilen ağız sağlığı problemi; genetik, hatalı uygulamalar ya da zamanında alınmamış önlemler nedeniyle ortaya çıkmış olabilir. İşte diş çapraşıklığı nedenleri:

Genetik Geçiş: Diş çapraşıklığı sebeplerinden ilki genetik faktörlerdir. Anne ve babadan ya da daha önceki kuşaklardan gelen genetik faktörler diş yamukluğuna sebep olabilir. Özellikle çeneleri ilgilendiren durumlar genetik kökenlidir. Alt çenenin üst çeneden ileride olması durumu, diş çapraşıklığının kalıtımla geçmesinden kaynaklıdır.  Çocuğun anne ya da babasından küçük çene, diğer ebeveyninden büyük dişler miras alması diş çapraşıklığı nedenlerindendir. Çenelerin aşırı küçüklüğü veya büyüklüğü sıklıkla genetik kökenlidir.  Benzer şekilde, eksik diş bulunması fazla diş bulunması, gömülü köpek dişi veya dudak bağı bulunması (frenilum) genetik geçiş gösterip dişler neden çapraşık olur sorusunun yanıtı olmaktadır. 

Vaktinden evvel süt dişi kayıpları veya aşırı çürük: Dişler neden çapraşık olur sorusunun yanıtları arasında en yaygın olan sebep, süt dişlerinin vaktinden evvel düşmesidir. Çocuğun çok fazla şekerli gıda tüketmesi ve ağız bakımına özen gösterilmemesi süt dişlerinin çürümesine ve doğal düşme zamanından erken kaybedilmesine neden olur. Erken kaybedilen süt dişleri diş çapraşıklığı sebeplerindendir. Süt dişleri, yerine gelecek olan kalıcı dişlere yer koruyuculuk yapar ve rehberlik eder. Zaten düşeceği düşünülen süt dişi alındığında kalıcı dişin yerleşmesi gereken alan diğer dişlerin beklenmedik zamanda oluşan bu boşluğa hareketiyle küçülmüş olur. Çünkü, doğada temel amaç beslenmek ve hayatta kalmaktır. Oluşan bu boşlukta çiğneme yapılamayacağı için sürmüş olan komşu dişler otomatik olarak bu boşluğa serpilirler. Bu da alttan gelecek kalıcı dişin yamuk ya da eğri çıkmasına hatta yer bulamadığı için gömülü kalmasına sebep olabilir. Dolayısıyla en önemli diş çapraşıklığı nedenlerinden biridir. Bu nedenle süt dişleri herhangi bir nedenle doğal düşme vaktinden erken kaybedildiğinde, oluşan yeri korumak için ortodonti uzmanı tarafından derhal yer tutucular uygulanmalıdır. Yer tutucular, daimi dişler çıkana kadar yeri korumaya devam etmelidir. 

Zararlı fonksiyonel alışkanlıklar: Yaşınız kaç olursa olsun, eğer normalde kusursuz işleyen bir sistemin dengesini bozarsanız çenelerde ve dişlerde çapraşıklığa ve ciddi problemlere neden olursunuz. Örneğin tırnak yeme, parmak emme, kalem ısırma, alt dudak emme, eli ağıza götürme, yutkunma bozuklukları (bebeksi yukunma, basit dil itimi, kompleks dil itimi) gibi sürekli kendini tekrarlayan istenmeyen zararlı alışkanlıklar dişler neden çapraşık olur sorusunun yanıtlarındandır. Bu zararlı alışkanlıkların oluşturduğu problemler ortodontik tedavi ile düzeltildikten sonra dahi, alışkanlık tekrar başlarsa oluşturulan dengeyi bozacak ve dişler tekrar çapraşık hale gelecektir. Bu gibi durumda hasta ve ebeveynlerin bilinçli olması ve bu davranışların durdurulması gerekmektedir.

Ortodontik emzik veya ortodontik biberon kullanmamak: Bebeklerde ortodontik emzik veya ortodontik biberon olmayanları kullanmak damak  çocuklarda uzun süre emzik kullanımı veya uzun süreli biberon kullanma damak yapısında şekil değişikliği oluşturacaktır. Ön dişlerin karşılıklı kapanmasını engelleyeceği (ön açık kapanış) gibi üst damak yapısını derinleştirecektir. 

Travmalar: Dişler neden çapraşık olur, diş yamukluğu neden olur sorularının bir diğer yanıtı da travmalardır. Alınan darbeler sonucu dişler kaybedilebilir veya ankiloz olup kemikle kaynaşabilir.

Ağız solunumu: Dişler neden çapraşık olur sorusunun bir başka yanıtı bireylerin burun solunumu yerine ağız solunumu yapmasıdır. Ağızdan solunum yapmak biyolojik dengeyi bozup öncelikle üst çenenin, sonrasında alt çenenin büyümesine olumsuz yönde etkiler. Üst çenede çene darlığı yaparken, alt çenede ise gelişimsel yetersizliğe neden olur. Alt çenenin geride kalmasıyla sınıf II ortodontik problemlerle sonuçlanır. Sonuçta ağızdan solunum yapılmasıyla çeneler yeterince gelişemez ve diş çapraşıklığı sebeplerindendir. Ayrıca ağız solunumu yapan bireylerde damak da kuruyacağı için diş etinde kızarıklıklar, kabarıklıklari şişmeler hatta kanamalar da meydana gelir. Doğru solunum, ağız kapalı ve sadece burundan yapılan solunumdur. Burun soluk alıp verirken havayı sadece filtrelemez bir yandan da iklimlendirir. Yani hava soğuksa ısıtır, sıcaksa serinletir, kuruysa nemlendirir. Ama ağız solunumunda bu doğal sistem devre dışı kalacağı için boğazı, yutağı, bademcikleri ve akciğerleri de istenmeyen etkilerle baş başa bırakır. Ayrıca, burun kullanılmadığı için burnun kapasitesi daha da körelir ve sanki soluk alıp verildiğinde yetersiz kalıyormuş hissi oluşur. Diş çapraşıklığı sebepleri fark edildikten sonra tedavisi için ağız solunumuna neden olan etken ortadan kaldırılmalıdır. 

Yukarıda saymaya çalıştığımız etkenler diş çapraşıklığı sebeplerindendir. Bu gibi problemler erken dönemde diş kliniği uzmanları sayesinde engellenerek ortodontik problem oluşmadan önüne geçilebilir. 

[widget-148]

Diş Çapraşıklığı Sebeplerini Bilmek Diş Yamukluğunun Önüne Geçmenizi Sağlayabilir!

Diş çapraşıklığı özellikle çocukların yanlış alışkanlıkları fark edildiğinde ebeveynler tarafından engellenebilecek bir durumdur. Parmak emme, uzun süre biberon kullanma, tırnak yeme, yutkunma bozuklukları, ağız solumu, zararlı alışkanlar, düzensiz beslenme diş çapraşıklığı sebepleri arasındadır. Ebeveynler diş çapraşıklığı nedenlerini bilerek hareket ederlerse çocuklarda yaşanabilecek diş yamukluklarının önüne geçebilirler.  Erişkinler ise, oluşmuş problemin şiddettinin giderek artmasını beklenmeden en kısa zamanda durumu kontrol altına alıp ortodontik tedaviye başlaması önerilir. Unutmayın ki ortodontik tedaviye ne kadar erken başlanırsa tedavi süresi o kadar kısalır, ortodonti tedavisi de o oranda ekonomikleşir.

Fakat genetik sebepler, travmalar ve sağlık sorunları sebebiyle meydana gelen diş yamukluğunun önüne geçmek pek kolay olmamaktadır. Yine, bu gibi durumlarda da erken yaşta tedaviye başlamak daha hızlı sonuç almanızı sağlayacaktır. Dişler neden çapraşık olur sorunuza yanıt verebildiysek 2024 ortodonti tedavisi fiyatları için bizlere ulaşabilir, doğru ortodonti tedavisiyle düzgün ve sağlıklı dişlere sahip olabilirsiniz.

[widget-87]

Yorum Yap

Telefon 444 81 73
Randevu Al
Randevu Al 444 8 173