Daha Çok Gülümsemek İçin Bizi Arayın! 444 81 73
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Diş Eti İltihabı Nedenleri

Diş Eti Sorunlarının Kaynağı ve Önleme Yolları - Diş Eti İltihabı Neden Olur?

Diş eti iltihabı (jinjivit), dişeti çizgisini de oluşturan ve diş etini tahriş eden plaklardan kaynaklanan diş problemlerindendir. Diş eti hastalığının en erken evresi olan diş eti iltihabı periodontal hastalığa dönüşmeden tedavi edilebilir. Diş eti hastalığı tedavisi neden yapılır sorusunun cevabı da esas olarak budur.

Diş eti iltihapları genellikle uzun ve daha sık diş fırçalama ile ağız sağlığına dikkat edilmesi şeklinde çözülür. Bu nedenle kişinin ağız hijyenine karşı bilinçli olması gerekir. Diş fırçalama sırasında diş etlerinin kanaması, diş etlerinin şişmesi ve ağız kokusu gibi belirtiler görüldüğünde mutlaka doktorunuza ulaşmanız gerekir.

Diş eti iltihabı nedenleri neler, diş eti iltihabı neden olur gibi sorularınıza yazımızda yanıt verdik...

 

Diş İltihaplarının Kaynağı Genetik Mi Ağız Hijyeni Mi? Diş Eti İltihabının Nedenleri

Diş estetiği neden yapılır sorusunun cevabı olan diş eti iltihapları farklı nedenlerle karşımıza çıkabilir. Diş eti iltihabı nedenleri kişiden kişiye değişecektir. Yaşa bağlı olarak artan diş hastalıkları riski, diş eti iltihabı için de geçerli olmaktadır. İstatistikler 65 yaşın üzerindeki insanların yüzde 70'inin ya hafif düzeyde diş eti hastalığından şikayetçi olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda sigara içen kişilerde, ailede genetik olarak diş eti iltihabı sorunları olanlarda ve ilaç kullananlarda diş eti iltihabı daha sık görülmektedir. Diş eti iltihabı nedenleri genel olarak şunlardır:

  • Diş Plakları (Tartar): Diş eti iltihabı nedenleri arasında en yaygın olanı diş plaklarıdır. Diş temizliğine önem verilmediğinde dişler üzerinde plaklar oluşur ve diş etleri zayıflayarak hastalıklarla karşı karşıya kalırlar. Şekerli gıdaları tüketmek ya da çapraşık diş düzenine sahip olmak da diş plaklarını arttırmaktadır.
  • Yanlış Beslenme: C vitamini eksikliği gibi gıda yetersizlikleri diş eti hücrelerinin yenilenme hızını düşürerek diş eti iltihabına neden olabilir. Aynı zamanda yetersiz beslenme de diş etlerinin ihtiyacı olan güçte olmalarını engelleyebilir. Diş eti estetiği neden yapılır diyenler için yanlış beslenmeden kaynaklı diş eti iltihapları gösterilebilir.
  • Hormon Değişiklikleri: Menapoz, hamilelik ve ergenlik gibi hormon değişikliğine neden olan süreçler de diş eti iltihabı nedenleri arasında yer almaktadır. Hormonlardaki yükseliş ve düşüşler diş etlerini bakterilere karşı savunmasız hale getirebilir.
  • Hastalıklar: Bağışıklık sistemini zayıflatan kanser gibi hastalıklar da diş eti iltihabının nedenleri arasında gösterilebilir. Bu hastalıklarla birlikte kullanılan kemoterapi, radyoterapi gibi tedaviler de diş etleri üzerinde olumsuz etki yapabilir

Diş eti iltihapları aynı zamanda sürekli ağızdan nefes alan kişilerde de görülmektedir. Kriz ve yüksek tansiyon ilaçları kullanan, organ nakli olan ve tükürük salgısını düşüren ilaçlar kullanan kişilerde de diş eti iltihabı sıklıkla görülmektedir. Diş eti iltihabı nedenleri genel olarak bunlardır. 

[widget-87]

Diş Eti İltihabı Tedavi Edilmediğinde Neler Olur?

Diş eti iltihabı nedenleri ile ilgili bilgi verdik. Peki diş eti iltihabı tedavi edilmezse ne olur? Kırmızı ve şişkin diş etleri, fırçalama sonrası görülen kanamalar, diş eti üzerindeki beyaz lekeler ya da plaklar göz ardı edildiğinde ortaya daha büyük sonuçlar çıkabilir. Diş eti iltihabı, tahribatsız bir periodontal hastalık türü olsa da mutlaka tedavi edilmelidir.

Diş eti iltihabı tedavi edilmediğinde ise nefeste kötü koku, diş ve diş eti aralarında iltihap, ağızda oluşan kötü tat, yemek yerken zorlanma, ağzın kapanışında veya diş diziliminde değişme, diş kaybı, diş eti apseleri gibi sorunlarla karşılaşmanıza neden olur. Diş iltihabı nedenleri ve tedavi yönteminin belirlenmesi için mutlaka doktorunuza ulaşmanız gerekmektedir.

[widget-135]

Yorum Yap

Telefon 444 81 73
Randevu Al
Randevu Al 444 8 173