Daha Çok Gülümsemek İçin Bizi Arayın! 444 81 73
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Diş Çapraşıklığı Nedenleri - Dişler Neden Çapraşık Olur?

Diş Çapraşıklığına Neden Olan Faktörler - Diş Çapraşıklığı Neden Olur?

Oldukça farklı sebeplerden diş çapraşıklığı meydana gelebilir. Ağız ve diş yapısının doğru oluşmaması diş çarpıklığına yol açar. Çarpık diş, genetik ve çevresel faktörlerden kaynaklanabilir. Diş çapraşıklığı nedenleri arasından en yaygını süt dişlerinin erken yaşta düşmesi olsa da anneden çocuğa geçen küçük çene ve babadan çocuğa geçen büyük diş geçişinin uyuşmamasıdır.

Diş çapraşıklığı sebeplerinden biri de erken yaşlarda görülen diş ve çene travmaları, parmak emme alışkanlığı dişlerin gelişememesine veya yanlış konumlanmasına sebep olur. Çarpık diş sorunu olan hastaların da bir ortodonti uzmanına görünmesi ve gereken tedavileri olması gerekmektedir. Şimdi diş çapraşıklığı nedenleri hakkında detaylı bilgi verelim. 

 [widget-129]

Diş Çapraşıklığı Genlerden Gelebilir - Diş Çapraşıklığı Neden Olur?

Diş çarpıklığı sebepleri arasında ilkinin süt dişlerinin erken dönemde kaybedilmesi olduğunu söylemiştik. Çok fazla hazır şekerli gıdalar tüketilmesi ve bunun yanında ağız bakımına özen gösterilmemesi süt dişlerinin erken kaybedilmesine yol açmaktadır. Bu yüzden anne ve babaların bilinçlenmesi gerekir. Bunun dışındaki diş çapraşıklığı nedenleri;

  • Genetik faktörler: Anne ve babadan veya daha önceki kuşaklardan iskelet sorunları çocuklara aktarılabilir. Diş çarpıklığının kalıtımla geçmesi durumu alt çenenin ileride olma sorunuyla ilgilidir.
  • İskeletsel büyüme bozukluğu: Çarpık diş sorunu, çocukların büyüme aşamasında gösterdikleri aksaklıklardan kaynaklanabilir. Diş çapraşıklığı nedenleri arasında en önemlilerden biri budur.
  • Dental gelişim bozuklukları: Diş çapraşıklığı, dişlerin eksik olması, ağız içinde fazla dişlerin olması, dişlerin travma sonucu yer değiştirmesinden kaynaklanabilir.
  • Solunum yolu problemleri: Solunum yolunda problem yaşayan çocuklar, solunumu ağızdan yapmaya başlarlar. Ağızdan solunum durumunda da çene yeterince gelişemez. Dolayısıyla diş çapraşıklığı sebeplerinden bir diğeri de solunum yolu problemleridir.
  • Zararlı alışkanlıklar: Çocuklarda parmak emme, uzun süre biberon kullanma, tırnak yeme, düzenli ve dengeli beslenmeme sorunu diş çarpıklığı nedenlerindendir.

Diş çapraşıklığı sorunu için en kısa sürede bir ortodonti hekimi ile görüşmek ve tedavi planını hayata geçirmek gerekir. Diş çapraşıklığı nedenleri arasında kişiye göre farklı sebepler ve koşullar da karşımıza çıkabilir. Dolayısıyla ortodonti tedavisi öncesinde diş çapraşıklığı sebepleri araştırılmalıdır. 

Diş Teli mi Şeffaf Plak mı? 

Ortodonti tedavisine karar verirken, diş teli mi yoksa şeffaf plak mı tercih edilmesi gerektiği konusunda birçok kişi kararsız kalabilir. Diş teli tedavisi, geleneksel ve yaygın olarak kullanılan bir ortodonti yöntemidir. Metal, seramik veya lingual (görünmez) teller kullanılarak dişler üzerine yerleştirilen braketler ve teller yardımıyla dişler yavaş yavaş doğru pozisyona getirilir. Diş teli tedavisi, karmaşık diş ve çene problemlerinde dahi son derece etkilidir. Metal diş telleri belirgindir ve bazı kişiler tarafından estetik açıdan tercih edilmeyebilir. Diş teli sabit olduğu için sürekli etki sağlar ve çıkartma, takma gerektirmez. Diş telleri ağız içinde rahatsızlık yaratabilir ve ağız yaralarına neden olabilir.

[widget-148]

Diş Çapraşıklığınız Varsa Tedavi Olmakta Geç Kalmayın!

Diş çapraşıklığı nedenleri olarak saydığımız durumlara ek olarak, çenenin çocukken kırılmış olması, alt çenenin doğumda travma geçirmesi, kas disfonksiyonu, akromegali de sayılabilir.

Diş çapraşıklığının bir ortodonti kliniği aracılığıyla erken yaşta tedavi edilmesi için ailelere çok iş düşmektedir. Çarpık diş sorununun, ebeveynler tarafından erkenden fark edilmesi tedavinin hızlı sonuç vermesini sağlayacaktır. Siz de diş çapraşıklığı sorununuzu çözmekte geç kalmayın. Diş çapraşıklığı neden olur, ortodonti tedavisi fiyatları ne kadar, daha fazla bilgi almak ve diş hekimlerimizle tanışmak için bizi arayın. 

[widget-87]

Yorum Yap

Telefon 444 81 73
Randevu Al
Randevu Al 444 8 173