- Konu Başlıkları
- Dişlerinizi Çektirdikten Sonra Bunlara Dikkat!
- Diş Çekiminden Sonra Dikkat Edilecekler
- Diş Çekimi Sonrası Yapılması Gerekenleri İhmal Etmeyin!
- Diş Çekimi Sonrası İltihap Oluşursa Neler Yapılmalı?
- Diş Çekimi Sonrası İyileşme Ne Zaman Gerçekleşir?
Dişlerinizi Çektirdikten Sonra Bunlara Dikkat!
Diş çekimi, dişin kemikteki soket denilen yuvasından uzaklaştırılması işlemidir. Basit diş çekimi lokal anestezi altında yapılır. İleri derecede çürüklerin görülmesi, kırık diş yapıları, kanal tedavisi sonrası kurtarılamayan dişlerin olması, düşmesi gerektiği halde düşmeyen süt dişleri, gömülü dişler, kist ya da tümör oluşumuna sebep olmuş dişlerin görülmesi halinde mutlaka çekim tedavisi uygulanmalıdır.
Ortodontik ya da estetik tedavilerde de dişlerin çekilmesi gerekebilir. Peki diş çekimi sonrası yapılması gerekenler nelerdir? Diş çekimi sonrası ağrı normal midir? Nasıl beslenmek gerekir? Yazımızda sorularınızın cevaplarını bulabilirsiniz.
[widget-132]
Diş Çekiminden Sonra Dikkat Edilecekler
Diş çekimi sonrası dişin çekildiği bölgede tahrişe neden olabilecek sıcak, soğuk ve pürüzlü yiyeceklerden uzak durulması önerilir. Cerrahi çekimlerde ağrı görülmesi durumunda birkaç gün ağrı kesici kullanmak gerekecektir. Diş çekimi sonrası yapılması gerekenler:
- Doktorun verdiği ilaçlar düzenli kullanılmaktadır.
- Diş çekimi sonrası, en az 30 dakika boyunca gazlı bez ile bölgeye basınç uygulanarak kanın pıhtılaşması sağlanmalıdır.
- Kanama görülmesi halinde tükürme yapılmamalı, kan yutulmalıdır.
- Diş çekimi sonrası yapılması gerekenlerden bir diğeri de şişliğin önlenmesi için yüz üzerinden operasyon bölgesine buz kompresi uygulanması.
- Dişlerde uyuşukluk geçene kadar yemek yenmemelidir. Diş çekimi sonrası beslenme önerileri diş hekiminden alınmalıdır.
- Diş çekimi sonrası iyileşme süreci dahilinde ilk 24 saat sıcak banyo yapılmamalıdır.
- Diş çekimi sonrası beslenmeye de dikkat edilmelidir; ilk birkaç gün yumuşak gıdalarla beslenilmelidir.
- Ilık tuzlu su ile gargara yapmak da bölgenin temiz tutulmasına yardımcı olacaktır.
- Diş çekimi sonrası iyileşme süreci dahilinde yara üzerinde oluşan pıhtı bozulmamalıdır.
- Diş çekimi sonrası yapılması gerekenlerden bir diğeri de tam olarak iyileşme sağlanmadan sigara ve alkol tüketilmemesidir.
Diş çekimini takiben 24 saat sonra normal ağız bakımı uygulamalarına devam edilebilir. Diş çekimi normale göre zor olduysa buz tatbiki yapılabilir. Diş çekimi sonrası ağrı oluşmaması için hekimin önerilerine harfiyen uyulması gerekir.
Diş Çekimi Sonrası Yapılması Gerekenleri İhmal Etmeyin!
Diş çekimi sonrası yapılması gerekenler diş kliniği uzmanları tarafından sizlere aktarılacaktır. Diş çekimi sonrası iyileşme süreci, bakımın düzgün yapılmasına bağlıdır. İyileşme sürecinde, özellikle ilk 24 saat boyunca ağır fiziksel aktivitelerden kaçının ve bol bol dinlenin. Başınızı yüksekte tutarak uyumaya çalışın. Diş çekimi sonrası ilk 24 saat boyunca ağzınızı çalkalamayın ve dişlerinizi fırçalamayın. İlk 24 saatten sonra, yumuşak bir diş fırçası kullanarak nazikçe dişlerinizi fırçalayın ve ağız çalkalama suyu kullanmaktan kaçının. Tuzlu su ile nazik gargara yapabilirsiniz. Diş çekimi sonrası yapılması gerekenler konusunda diş hekiminizin önerilerine başvurup sürecinizi kontrol altında geçirin. Diş çekiminden sonra dikkat edilecekler, hızlı bir şekilde iyileşmenizi ve sağlıklı bir dönem geçirmenizi sağlar.
Diş Çekimi Sonrası İltihap Oluşursa Neler Yapılmalı?
Diş çekimi sonrası iltihap belirtileri fark ederseniz, vakit kaybetmeden diş hekiminize başvurun. Diş hekiminiz, enfeksiyonu değerlendirecek ve uygun tedavi yöntemlerini belirleyecektir. Diş hekimi, diş çekimi sonrası iltihap ve enfeksiyonu kontrol altına almak için antibiyotik reçete edebilir. Antibiyotikleri belirtilen dozda ve sürede kullanmanız çok önemlidir. Tedaviyi yarıda bırakmak, enfeksiyonun yeniden oluşmasına veya dirençli bakterilerin gelişmesine neden olabilir.
[widget-152]
Diş Çekimi Sonrası İyileşme Ne Zaman Gerçekleşir?
Diş çekimi sonrası iyileşme süresi her hasta için farklı olabilir. Çekim sonrası ağrılar 1 – 2 güne yok olsa da dişin çekildiği bölgenin tamamen iyileşmesi 1 – 2 haftayı bulabilir. Çünkü diş çekiminden sonra çene kemiğinde bir delik kalmaktadır. Kademeli olarak dolan ve zamanla pürüzsüz hale gelen bu bölgenin iyileşmesi için kişinin yukarıdaki önerilere uyması, çekim bölgesini rahatsız edecek aktivitelerden kaçınması gerekmektedir.
Diş eti iyileşme süresi 3 ila 4 hafta alırken kemiğin iyileşmesi 6 ila 8 ay sürebilmektedir. Diş çekimi sonrası iyileşme sürecinde yapılacaklar ve tedavi sonrası dikkat edilecekler hakkında diş kliniği merkezlerinden daha sağlıklı bilgi alabilirsiniz.
[widget-87]