Daha Çok Gülümsemek İçin Bizi Arayın! 444 81 73
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Diş Beyazlatma İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Dişlerinizi Beyazlatmak Uğruna Diş Sağlığınızdan Olmayın!

Bembeyaz dişlere sahip olmak, sağlıklı dişlerin ilk işaretidir. Bu sebeple birçok insan beyaz dişlere sahip olmanın yollarını arar. Diş beyazlatmayla ilgili geçmişten günümüze gelen birçok tarif ya da teori bulunmaktadır. Bu nedenle diş beyazlatma ile ilgili çok fazla bilgi kirliliği söz konusudur.

İnternet ve sosyal medyanın etkisiyle diş beyazlatma ile ilgili doğru bilinen yanlışlar da giderek artmaktadır. Diş bayazlatma konusunda kulaktan dolma bilgiler ile dişlerinize geri dönüşü olmayan zararlar verebilirsiniz. Diş hekimlerinin tüm uyarılarına rağmen diş beyazlatma konusunda faydalı gibi görünen oldukça sakıncalı işlemler yapılabilmektedir. Bu yanlış diş beyazlatma işlemleri diş ve diş etine büyük zarar vermektedir. Peki diş beyazlatma ile ilgili doğru bilinen yanlışlar nelerdir? Gelin birlikte inceleyelim.

[widget-138]

 

1- Dişleri sert fırçalamak, dişleri daha iyi temizleyerek beyazlatacaktır!

Diş beyazlatma ile ilgili doğru bilinen yanlışlar arasında ilki sert fırçalamanın dişleri beyazlatacağı sanılmasıdır. Sert fırçalamanın beyaz dişlere sahip olmak ile ilgili hiçbir işlevi yoktur. Hatta dişlerinizi sertçe fırçalamak diş eti çekilmelerine ve dişlerde kama defektlerine yol açıp diş kaybıyla sonuçlanabilir. Dişler ideal basınçta fırçalanmalıdır. Ekstra yumuşak fırçalama da diş temizliği gerçekleştiremeyeceği için özel durumlar hariç (ameliyat sonrası) önerilmemektedir.

2-Karbonat kullanmak dişleri beyazlatır!

Diş beyazlatma ile ilgili doğru bilinen yanlışlardan bir başkası karbonat kullanımıdır. Karbonat ve tuz ile diş beyazlatma mümkün değildir. Aksine karbonat ve tuz, diş minesindeki tabakaları süratle çizerek aşındırır. Dişe rengini veren koruyucu mine tabakası çizildiğinde sanki beyazlamış gibi yanılsama yapar. Bu yanılsama geçidir. Çok ince (yaklaşık 0.5-1.5 mm) kalınlığa sahip mine tabakası karbonat kullanımıyla süratle daha da incelerek yer yer kaybolmaya başlar. Mine inceldikçe alttan gelen sarı dentin tabakasının yansıması daha da artar. Aslında fırçalamasına rağmen dişlerinin sarı olduğunu düşünen bireylerde, diş rengnin sarımtırak olmasının ana sebeplerden biri de genetik olarak mine tabakasının doğuştan ince olup alttaki dentini daha fazla yansıtması olmaktadır. Ayrıca diş minesini aşırı çizen bu işlem, mine tekrardan oluşmayacağı için hayat boyunca kalıcı bir hasar bırakmış olur. 

3-Çilek ve limonla dişlerinizi beyazlatabilirsiniz!

İşte bir başka yanlış bilgi. Çilek ve limon gibi meyve ve sebzeler içerdikleri asit sebebiyle dişlerin temizlenmesine yardımcı olabilir fakat beyazlatmaları söz konusu değildir. Bu yiyecekler içerdikleri asit sebebiyle diş minesine ve diş etlerine büyük zararlar verir. Diş beyazlatma zararlı mı, bu yöntemlerle evet.

4-Dişleri beyazlatmak için kullanılabilecek bir başka yöntem kabartma tozudur!

Halk arasında diş beyazlatma ile ilgili doğru bilinen yanlışlardan biri de kabartma tozu kullanımıdır. Kabartma tozunun dişlerinizi beyazlatacağı bir nebze olsa da doğrudur. Fakat bu beyazlık kısa sürelidir. Üstelik daha büyük ağız ve diş sağlığı sorunlarına yol açar. Bu sebeple diş beyazlatmak için diş hekimleri tarafından tavsiye edilen bir yöntem değildir.

6-Aktif karbonlar veya Beyazlatıcı diş macunları dişleri beyazlatır!

Diş macununu seçerken içeriğine bakın. Beyazlatıcı diş macunları içeriğindeki yoğun silika partikülleri (zımpara tozu) nedeniyle aslında dişlerin dış yüzeyini zamanla çizer ve aşınmalara sebep olurlar.  Özellikle aktif karbon tozu kullanımı bu etkiyi pekiştirir. Bu nedenle dişleri olduğundan daha beyaz görünmesi için silika bazlı beyazlatıcılı diş macunlarını diş hekimleri tarafından önerilmez.. Aslında macunların dişinizi çizip çizmeyeceğini anlamanız çok kolay. Dişi çizme testi için, kullandığını diş macunundan veya beyazlatma tozundan bir miktar alıp, çiziksiz bir cam yüzey üzerinde parmağınızla yedirerek ovalayınız. Buna 5-10 dk boyunca devam edin. Ardından camı durulayıp, ışık kaynağı altında inceleyin. Çizilme varsa aynı etki dişlerinizde de oluşacaktır. Eğer çizilme varsa o macunu kullanmayın. Bu nedenle beyazlatıcılı diş macunları yerine tam koruma sağlayan macunları kullanmak, dişlerinizin doğal beyazlığının korunmasında daha etkili bir tercih olacaktır.

7-Dişleri beyazlatan uygulamanın sebebi lazer ışığıdır!

Profesyonel diş beyazlatma işlemi ile ilgili doğru bilinen en büyük yanlış, lazer ışığının dişleri beyazlattığına dair olan kanıdır. Bu işlemde dişleri beyazlatan lazer veya led ışığı değildir. Lazer ışığı sadece beyazlatma jelinin aktive olmasını sağlayarak gerekli kimyasal reaksiyonu başlatır.

8-Diş beyazlatma işlemi dişleri daha fazla sarartır!

Diş beyazlatma ile ilgili doğru bilinen yanlışlardan bir başkası diş beyazlatma işleminin dişleri daha fazla sararttığına inanılmasıdır. Profesyonel diş beyazlatma işlemi, diş renginin doğal bir şekilde açılması için yapılır. Sonuçta klinik içi beyazlatma işlemlerinde 6-8 tona varan beyazlatma elde edilebilmektedir.

[widget-150]

Doğru Diş Beyazlatma Yöntemleri İçin Diş Hekiminize Başvurun!

Kulaktan dolma ya da internetten öğrendiğiniz bilgilerle dişlerinize daha fazla zarar verebilirsiniz. Öncelikle ağız ve diş sağlığınıza özen göstermek dişlerinizin doğal rengini koruyacak olan en önemli unsurdur. Yemeklerden sonra dişlerinizi fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı aksatmayın. Düzenli diş taşı temizliğini yaptırın.

Dişlerinizin renginden memnun değilseniz yapacağınız en doğru şey diş hekiminize danışmak olacaktır. Diş kliniği Popüler Dent Bakırköy ve Kartal merkezlerimizden doğru diş beyazlatma yöntemleri ile ilgili bilgi alabilirsiniz.

[widget-87]

Yorum Yap

Telefon 444 81 73
Randevu Al
Randevu Al 444 8 173