- Konu Başlıkları
- Diş Taşı Nasıl Oluşur? Diş Taşı Nedenleri
- Diş Taşı Temizliği ve Önemi - Evde Diş Taşı Temizliği Yapılır mı?
- Diş Taşı Ağız Sağlığınızı Bozmasın! Diş Taşı Temizliği Yaptırın!
Diş Taşı Nasıl Oluşur? Diş Taşı Nedenleri
"Diş taşı neden olur ve nasıl temizlenir?" sorusuna cevap ararken öncelikle diş taşının ne olduğunu bilmemiz gerekir. Diş bakımının ihmal edilmesi yüzünden diş yüzeyleri yeteri kadar temizlenemez. Tartar olarak da adlandırılan diş taşları, yeterince temizlenmeyen dişler üzerindeki bakteri plaklarının birikmesiyle meydana gelir. Ağızda bulunun tükürük bezleri kalsiyum ve fosfat iyonları içerdiği için dişlerde oluşan bakteri plaklarının sertleşmesine neden olur. Sertleşen bakteri plaklarının oluşturduğu diş taşları ağızda kötü bir görüntü yaratır. Diş taşı neden olur sorusunun kısaca cevabı budur.
Diş taşı nedenleri arasında en önemlisi tükürük bezleridir. Tükürük bezleri, ağızın alt ön kısmında çok etkili olduğu için bu bölgede diş taşlarının birikmesi daha kolaydır. Diğer diş taşı sebepleri içinde yanlış beslenme de vardır. Yanlış beslenmeye bağlı olarak fazla karbonhidrat ve şeker tüketmek diş taşı oluşumunu hızlandırmaktadır. Bunun yanında sigara içmek, aşırı çay ve kahve tüketmek de diş taşı için olumsuz etkenlerdendir. Diş taşı temizliği yapılmaması durumunda oluşan diş taşları, diş eti çekilmesine, diş eti iltihabına ve diş eti hastalıklarına da zemin hazırlamaktadır.
Diş taşı neden olur, diş taşı nasıl temizlenir ya da evde diş taşı temizliği yapılır mı sorularınızın yanıtı yazımızda...
Diş Taşı Temizliği ve Önemi - Evde Diş Taşı Temizliği Yapılır mı?
Diş taşı nedenleri arasında ağız temizliğinin yeterince yapılmaması vardır. Bu durum diş eti çekilmelerinin üst düzeye çıkmasına, diş aralarının açılmasına neden olur. Diş taşları, dişler arasında açılan boşlukları kamufle eder bu sebeple hastalar, dişlerinin arasının açıldığını fark edemezler. Ancak diş taşı temizliği yapıldığı zaman diş arasındaki bu boşluklar açığa çıkar. Bu durumda bazı hastalar, diş taşı temizletmenin kötü olduğunu düşünseler de olumsuzlukların ilerlememesi için bu temizlik çok önemlidir.
Diş taşı temizliği, oluşabilecek herhangi bir diş eti hastalığının önüne geçmemizi sağlamaktadır. Diş taşları, diş etlerinde iltihaba yol açabilir ve bu iltihaplar diş etinde kanama veya ağızda kötü koku yaratır. Diş eti kanamaları yüzünden dişlerinin fırçalamayı bırakan hastalarda diş taşı yani tartar oranı artar ve ağız sağlığı iyice bozulur. Diş taşı neden olur ve diş taşı nasıl temizlenir diye düşünen hastalar, öncelikle dişlerinin düzenli olarak temizlenmesine özen göstermeleri gerekmektedir.
Bunun için de profesyonel diş hekimliği hizmetlerinden yararlanmaları ve uzman diş hekimlerine dişlerini temizletmeleri önemlidir. Diş taşı nasıl temizlenir dediğimizde modern diş hekimliği ekipmanları kullanılarak diş yüzeylerinden diş taşlarının arındırıldığını söyleyebiliriz.
[widget-87]
Diş Taşı Ağız Sağlığınızı Bozmasın! Diş Taşı Temizliği Yaptırın!
Diş hekimine giderek diş taşı temizliği yapılabileceği gibi evde diş taşı temizliği de yapılabilir. Ancak evde diş taşı temizliği yaparken dişlerinize zarar verebileceğinizi unutmamalısınız. Diş taşı nedenleri listemizin ilki olan düzenli ağız bakımı yapılmamasının önüne dişlerinizi günde iki defa fırçalayarak ve düzenli diş ipi kullanarak geçebilirsiniz. Bunun yanında yanlış gıdalarla beslenmek yerine diş taşı oluşumunu engelleyecek olan lifli gıdalarla beslenmelisiniz. Portakal kabuğuyla dişleri ovmak da tartar oluşumunu engellerler. Evde diş taşı temizliği yöntemlerinden biri de incir tüketmektir. Tüketilen incir tükürük miktarını oluşturarak bakteri plaklarını yok eder.
Diş taşı neden olur ve diş taşı nasıl temizlenir sorusun cevap aradığımız bu yazımızda ağzında yeni yeni diş taşları oluşan hastalar için tavsiyeler verilmektedir. Bazı vakalarda bu tavsiyeleri uygulamak bir sonuç vermeyebilir çünkü diş taşları yayılmış ve sertleşmiş olabilir. İleri düzeyde diş taşı bulunan hastaların kendilerine en yakın diş hekimine danışmalarını tavsiye ediyoruz. Doktorunuzun size en doğru bilgiyi verip sizin için en uygun diş taşı temizliği tedavi yöntemini seçeceğini unutmayınız. Diş taşı neden olur, diş taşı nasıl temizlenir sorularınızı uzman diş hekimlerimize sorun.
[widget-138]