- Konu Başlıkları
- Dentofobi Diş Kayıplarına Yol Açabilir!
- Dentofobinin Belirtileri Nelerdir?
- Diş Hekimi Korkusu Olan Kişiler İçin Öneriler
- Güvenilir Diş Hekimi Sayesinde Diş Hekimi Korkusunu Yenebilirsiniz!
Dentofobi Diş Kayıplarına Yol Açabilir!
Dentofobi en genel tanımı ile kişinin dişçi korkusu yaşaması durumudur. Dentofobi her yaşta görülebilen bir korkudur. Diş hekimine gitme düşüncesi sizde kaygıya sebep oluyor ve bu kaygılar yüzünden muayene olmayı durmadan erteliyorsanız dentofobi yaşıyor olma ihtimaliniz yüksektir.
Dentofobi yani diş hekimi korkusu, kişinin diş muayenelerini aksatmasına ve diş tedavilerini yaptırmamasına yol açar. Hastanın yaşamış olduğu travmatik bir olay ya da kötü bir diş hekimi tecrübesi dentafobiye sebep olmuş olabilir. Peki dişçi korkusu nasıl yenilir? Dentofobinin belirtilerini merak ediyorsanız yazımıza göz atabilirsiniz. Ayrıca diş hekimi korkusu olan kişiler için önerileri yine yazımızda bulabilirsiniz.
Dentofobinin Belirtileri Nelerdir?
Kişi, küçüklüğünden itibaren anlatılan korkutucu hikayeler yüzünden diş hekimi fobisi yaşıyor olabilir. Dentofobi yani diş hekimi fobisi hafif ya da şiddetli düzeyde olabilmektedir. Her durumda da diş hekimi korkusu, tedavi sürecini aksatarak diş kayıplarına kadar varan kötü sonuçlara sebep olabilir. Diş hekimi korkusu yaşadığınızı düşünüyorsanız dentofobinin belirtilerini şu şekilde sıralandırabiliriz:
- Diş hekimi randevusundan bir gece önce uyuyamıyor ve sürekli muayene anını düşünüyorsanız diş hekimi fobisine sahip olabilirsiniz.
- Dentofobinin belirtileri arasında, özellikle muayene sırasında beklerken gerginlik ve sinirlilik hissinin artması bulunur.
- Diş hekimi randevusu düşüncesinin kişide halsizlik ya da hastaymış gibi hissetmesine sebep olması, dentofobinin belirtilerindendir.
- Diş tedavisi sırasında kullanılan araçları görünce terleme, şiddetli gerginlik hatta nefes almakta güçlük dentofobi belirtileri arasında bulunmaktadır.
Diş hekimi korkusu, her yaştan insanda görülebilir. Ağrı ya da iğne korkusu, kontrol kaybı endişesi, travmatik olaylar ve kötü diş hekimi tecrübesi diş hekimi fobisi oluşmasına yol açabilir.
[widget-87]
Diş Hekimi Korkusu Olan Kişiler İçin Öneriler
Diş hekimi korkusunu yenmek için birçok seçenek mevcuttur. Diş hekimi korkusunu yenmek için bu fobinizden diş hekiminize bahsetmeli ve diş hekiminize güvenmelisiniz.
- Diş hekimi korkusu olan kişiler için önerilerden ilki, eğer diş hekimi fobisi çok şiddetliyse ve diş sağlığı şikayetleriniz ileri boyuttuysa tedavinizi anestezi ya da sedasyon gibi yöntemlerle yaptırabilirsiniz. Bu yöntemler sayesinde acı ya da ağrı hissetmezsiniz.
- Dişçi korkusu nasıl yenilir diyorsanız diş hekiminizi iyi seçmelisiniz. Diş hekimi korkusunu yenmek büyük oranda diş hekiminize bağlı olacaktır. Bu sebeple dentofobinizden diş hekiminize bahsetmeli ve güvenilir bir diş hekimitercih etmelisiniz. Korkularınızdan detaylı olarak bahsetmeniz diş hekiminizin size yardımcı olmasını kolaylaştıracaktır.
- Tedavinizle ilgili detaylı bilgi almak diş hekimi korkusu olan kişiler için önerilerden bir başkasıdır. Diş hekiminizden tedaviye başlamadan önce uygulanacak işleri tek tek anlatmasını ve sizi bilgilendirmesini isteyebilirsiniz. Nasıl bir sürecin sizi beklediğini bilmek biraz olsun korkunuzu azaltacaktır.
- İhtiyaç duymanız halinde tedaviye ara verip verilemeyeceğini en baştan diş hekiminize sorabilirsiniz. Böylece küçük molalarla panik yaşama ihtimalinizin önüne geçmiş olursunuz.
- Tedavi sırasında nefesinizi tutmayın. Gerildiğiniz için farkında olmadan nefesinizi tutma eğilimi gösterebilirsiniz. İşlem sırasında nefesinizin farkında olun ve alıp vermeyi unutmayın.
- Randevunuza 15 dakika önce gidin. Diş hekimi randevunuza fazla erken gitmemeye çalışın. Beklemek, gerginliğinizi arttırabilir. Bu sebeple muayene saatinizden 15 dakika önce klinikte olmanız yeterli olacaktır.
Diş hekimi fobisi daha ileri boyuttaysa ve hiçbir şekilde tedavi olamıyorsanız mutlaka psikolojik destek almanızı tavsiye ederiz.
Güvenilir Diş Hekimi Sayesinde Diş Hekimi Korkusunu Yenebilirsiniz!
Günümüzde teknolojisi sayesinde diş hekimliğinde kullanılan tedavi yöntemleri giderek kolay hale gelmiştir. Tedavilerde öncelik hastanın konforunu arttırma üzerine kurulmuştur. Dolayısıyla hiçbir tedavi sırasında şiddetli ağrı ya da acı hissetmeniz mümkün değildir.
Güvenebileceğiniz bir diş hekimi sayesinde diş hekimi korkusunu zamanla yenebilirsiniz. Diş randevunuzdan önce meditasyon yapmayı deneyebilir, gevşeme teknikleri uygulayabilirsiniz.
[widget-142]