- Konu Başlıkları
- Diş Çekiminden Sonra Yapılması Gerekenleri Bilerek İyileşmeyi Hızlandırın!
- Diş Çekimi Sonrası Bunlara Dikkat!
- Diş Çekiminden Sonra Ne Kadar Sürede İyileşir? Diş Çekimi Sonrası Yapılması Gerekenleri İhmal Etmeyin!
- Diş Çekimi Sonrası Yaranın İyileşmesi Büyük Oranda Hastanın Özenine Bağlıdır!
Diş Çekiminden Sonra Yapılması Gerekenleri Bilerek İyileşmeyi Hızlandırın!
Diş çekimi, diş hekimlerinin son çare olarak gördükleri bir işlemdir. Diş hekimleri çoğunlukla dişi çekmemek için ellerinden geleni yapmaktadır. Tedavi edilebilecek dişlerin çekilmesi doğru değildir. Fakat çeşitli sebeplerle diş çekmek mecburi hale gelebilmektedir.
Yirmilik dişler gömülü kaldığında ya da diğer dişleri zorladığında, kanal tedavisi yeterli gelmediğinde, kırık dişlerde ve ortodonti tedavisinin başarılı bir şekilde sonuçlanması amacıyla diş çekimi yapılabilmektedir. Peki sebep ne olursa olsun diş çekimi sonrası yapılması gerekenler nelerdir? Diş çekiminden sonra yapılması gerekenleri şu şekilde sıralandırabiliriz:
[widget-132]
Diş Çekimi Sonrası Bunlara Dikkat!
Diş çekimi, mutlaka uzman bir diş hekimi tarafından ve steril bir diş kliniği merkezinde yapılması gereken bir uygulamadır. Diş çekiminden sonra yapılması gerekenler şu şekildedir:
- Diş çekimi sonrası yapılması gerekenlerden ilki diş hekiminin yerleştirmiş olduğu bez tamponu yarım saat boyunca kesinlikle ağzınızdan çıkarmamaktır. Bu tampon kanamayı durdurmaktadır. Diş hekiminin yerleştirdiği tamponu değiştirmemelisiniz. Çünkü tampon kan pıhtılaşmasını sağlayarak iyileşmeyi hızlandırmaktadır. Tamponu çıkarmanız ya da değiştirmeniz pıhtının kopmasına ve ağrı yapmasına sebep olabilir.
- Diş çekimi sonrası ağzınızı çalkalamamalı ya da tükürmemelisiniz. Bu eylemler yaranın iyileşmesini engelleyecektir. Tükürdükçe kanamanız durmayacaktır.
- Diş çekimi sonrası yapılması gerekenlerden bir diğeri çekimden sonra en az iki saat boyunca hiçbir şey yiyip içmemektir. Sonrasında çok sıcak ya da çok soğuk yiyeceklerden uzak durulmalı, ılık ve yumuşak besinler tercih edilmelidir.
- Diş çekimi sonrası 24 saat boyunca kesinlikle sigara ve alkol tüketilmemelidir. Sigaranın içinde bulunan nikotin ve alkol yara yerinin iltihap kapmasına sebep olarak iyileşmesini engeller.
- Diş çekimi sonrası anestezinin etkisinin geçmesiyle ağrı hissedilmesi oldukça normaldir. Diş çekiminden sonra yapılması gerekenlerden bir diğeri ağrıyı dindirmek için diş hekiminizin tavsiyelerine uymaktır. Diş hekimi tarafından verilen ağrı kesici dışında ilaç almamalısınız. Diş hekiminizin tavsiye edeceği ilaçları düzenli olarak kullanmak ağrınızı azaltacaktır.
- Diş çekimi sonrası yara yeriyle dilinizle oynamamalısınız. Boş bölge ile elinizle ya da dilinizle oynamak kemiğin iyileşmesini engelleyecektir. Ağzınıza elinizi sokarak yara bölgesinin iltihap kapmasına bile sebep olabilirsiniz.
- Diş çekimi sonrası ara ara kanamaların olması oldukça normaldir. Bu kanamalar en fazla 24 saat sürer. 24 saatten daha uzun süren kanama için diş hekiminize başvurmanızı tavsiye ederiz.
- Diş çekimi sonrası yapılması gerekenlerden bir başkası diş çekiminden 24 saat sonra dişlerin yumuşak hareketlerle fırçalanmasıdır. Diş çekiminden sonra 24 saat boyunca dişlerin fırçalanması tavsiye edilmez. Fakat sonrasında dişler temizlenmezse diş çekiminin yapıldığı boşlukta yemek artıkları birikebilir. Bu artıklar bakteri oluşmasına yol açarak enfeksiyona sebep olabilir. Önemli olan fırçalama sırasında dikkatli olmak, sert hareketlerle fırçalama yapmamaktır.
Diş Çekiminden Sonra Ne Kadar Sürede İyileşir? Diş Çekimi Sonrası Yapılması Gerekenleri İhmal Etmeyin!
Diş çekiminden sonra iyileşme süresi kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Diş çekimi sonrası bölgenin iyileşmesi büyük oranda hastanın gösterdiği özene bağlıdır. Diş çekimi sonrası yapılması gerekenleri bilerek ve uygulayarak iyileşme hızlandırılabilmektedir.
İlk 24 saat içinde kanama durur ve pıhtı oluşur. Bu süreçte ağrı ve şişlik normaldir. 2-3 gün sonra şişlik ve ağrı azalır. Bu süre zarfında enfeksiyonu önlemek için ağız hijyenine dikkat etmek önemlidir. Diş çekimi sonrası yapılması gerekenler diş hekimi tarafından da hastaya bildirilmektedir. Genellikle 1 hafta sonra yumuşak doku iyileşmeye başlar ve dikişler varsa, genellikle 7-10 gün içinde alınır. Yara büyük ölçüde iyileşmiş olur, ancak tam iyileşme için birkaç hafta daha gerekebilir.
[widget-152]
Diş Çekimi Sonrası Yaranın İyileşmesi Büyük Oranda Hastanın Özenine Bağlıdır!
Diş çekiminden sonra yapılması gerekenlerle ilgili daha detaylı olarak diş hekiminiz sizi bilgilendirecektir. Diş çekimi sonrası diş hekiminizin tavsiyelerine uyarak ve ilaçlarınızı düzenli kullanarak bu süreci sorunsuz bir şekilde atlatabilirsiniz. Dilerseniz diş çekimi fiyatları, diş çekimi sonrası yapılması gerekenler ve diş hekimi korkusunu yenmenin püf noktalarını öğrenmek için en yakın diş kliniği Popüler Dent'e ulaşabilirsiniz.
[widget-87]