Daha Çok Gülümsemek İçin Bizi Arayın! 444 81 73
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Retreatment Nedir? Nasıl Yapılır?

Kanal Tedavisinin Tekrarı Retreatment Ne Anlama Geliyor?

Daha önce yapılan ancak çeşitli nedenlerle başarısız olan kanal tedavilerinin yeniden yapılmasına Retreatment (Kanal Tedavisi Tekrarı) denmektedir. Kanal tedavisinin başarısız olmasının en önemli nedenlerinden biri etkin genişletme ve temizlik yapılmadan eksik doldurulan kanallardır.

Aynı zamanda kanal tedavili dişin doğru restore edilememesi ve sızıntı gerçekleşmesi, kanal üzerine dişe destek amacıyla konulan postların dişe hasar vermesi, dişlere ait kanalların tam bulunamaması ve tedavi edilememesi, dişin hatalı bir yerden delinmesi ile kanal içinde alet kırılması gibi sebepler de kanal tedavisinin başarısız olmasına neden olmaktadır. Kanal tedavisi başarısız olduğunda mutlaka ikinci kez kanal tedavisi yapılmalıdır. Kanal tedavisi yenileme uygulaması (retreatment) sayesinde hasta yeni dişlerine güvenle kavuşmaktadır. Retreatment nasıl yapılır, kanal tedavisi yenileme nedir, kanal tedavisinin başarısız olması nasıl riskler doğurur, merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

 

Kanal Tedavisi Yenileme Uygulaması Nasıl Yapılır? Retreatment 

Kanal tedavisi uygulanan bölgede oluşan şiddetli ağrılar ve hastanın şikayetleriyle birlikte tedavinin başarısız olup olmadığı incelenir. Retreatment yapılmadan önce, önceki tedavide uygulanmış tüm restoratif materyaller kaldırılır. Başarısız olan kanal tedavilerinde genel olarak enfeksiyon görüldüğü için ortadan kaldırılması zorludur.

Retreatment ya da kanal tedavisi tekrarı (retreatment) yapılırken eski kök kanal dolgusu tamamen çıkarılır, kanal temizlenir, şekillendirilir ve yeniden doldurulur. Eski kanal dolgusunun uzaklaştırılmasında kullanılan çeşitli teknikler mevcuttur. Dişin güncel kanal dolgu malzemesi olan güta-perke ile doldurulmuş olması durumunda öncelikle bu madde kaldırılmaya çalışılır. Rotary sistemlerden faydalanılarak bu operasyon hızlı şekilde yapılır. Yine her zamanki gibi dezenfektan maddelerle kökün içi yıkanır ve bakteriler uzaklaştırılır. Kök kanalı iyileşince tekrar doldurularak kapatılır.

Eğer bir diş başarısızlıkla sonuçlanan bir kanal tedavisi geçirmişse kanal tedavisi tekrarı (retreatment) hem zor hem de başarı oranı düşük bir uygulama olacaktır. Bu nedenle ikinci kez kanal tedavisi, retreatment alanında uzman hekimler tarafından yapılmalıdır. Kanal tedavisi yenileme retreatment işlemi ciddi dikkat ve uzmanlık gerektiren bir süreçtir.

[widget-87]

Kanal Tedavili Dişte Yeni Enfeksiyon Oluşmasının Sebepleri

Kanal tedavisi tekrarı ya da Retreatment dişte enfeksiyon oluşması halinde yapılmaktadır. İkinci kez kanal tedavisi olmanın nedenleri arasında; dişte yeni çürükler oluşması, daimi dolgunun veya kron kaplamanın düşmesi veya kırılması, dolgu ve porselenlerin bakteri geçirmesi, dişte çatlak ve kırık oluşması durumları gösterilebilir.

Kanal tedavisi yenileme bazı durumlarda zor olacaktır. Dişte post uygulaması ve yeni yapılmış bir kron varlığı söz konusu ise kanal tedavisinin tekrarlanması yerine endodontik cerrahi uygulanır. Bu nedenle her başarısız kanal tedavisinin yenileneceği düşünülmemelidir. Uygun şartlarda yapılırsa retreatment başarı şansı %80-90’nın üzerindedir. Retreatment nasıl yapılır ve ikinci kez kanal tedavisi riskli midir gibi sorularınızı diş hekiminize sorarak daha sağlıklı bilgi alabilirsiniz.

[widget-133]

Yorum Yap

Telefon 444 81 73
Randevu Al
Randevu Al 444 8 173