- Konu Başlıkları
- İdeal Gülümseme İçin Cerrahi Müdahale - Gingivektomi Ameliyatı
- Gingivektomi Nasıl Yapılır?
- Tedavi Sonrasında Yapılması Gerekenler
İdeal Gülümseme İçin Cerrahi Müdahale - Gingivektomi Ameliyatı
Son yıllarda diş hekimlerinden duyduğumuz gingivektomi nedir? Gingivektomi nasıl yapılır? Yakından bakalım...
Diş eti hastalıklarının tedavisinde kullanılan gingivektomi, diş eti dokusunun cerrahi olarak uzaklaştırılması işlemidir. Hastalanmış ya da estetik kaynaklı olarak tedavisi istenen diş etleri için gingivektomi ile diş eti dokusu temizlenerek dolgu ya da kuron diş, diş eti çizgisine yerleştirilir. Aşırı fonksiyon gören gülümseme kasları, üst çenenin normalden daha uzun bir anatomiye sahip olması, kısa yapıya sahip dişler, burun yapısının üst dudak şekline olan etkisi gibi faktörlerden kaynaklanan estetik sorunlar da böylece giderilmiş olur.
Gingivektomi ameliyatı diş fırçalama ile temizlenemeyen ve diş etleri arasında kalan gıdaların oluşturduğu diş eti sorunlarını da ortadan kaldırmaktadır. Gingivektomi sayesinde diş etlerinin aşırı gözükmesinin dışında diş sağlığı sorunları da giderilmektedir. Gingivektomi ameliyatı nasıl yapılır, gingivektomi nedir, yazımızın devamında...
Gingivektomi Nasıl Yapılır?
Gingivektomi nedir sorunuza yanıt verdikten sonra gingivektomi nasıl yapılır bakalım...Tedavi öncesinde gingivektomi nasıl yapılır diyenler için diş hekimleri uygulamanın acısız ve ağrısız olduğu üzerinde duracaklardır. Bazı hastalar ise gingivektomi sonrası dişlerini beğenmeyecekleri kaygısı taşımaktadır. Gingivektomi öncesinde diş etlerinden diş taşlarının uzaklaştırılması için diş taşı temizliği ve kök yüzeyi düzleştirme gerekebilir. Sonrasında ise lokal anestezi ile işleme başlanacaktır.
Gingivektomi yapılırken bazı özel cerrahi aletler ya da koter, lazer gibi cihazlarla diş etlerine şekil verilir. Gingivektomi, işlem yapılacak diş sayısına göre birkaç dakika ile 1 saat arasında sürebilir. Gingivektomi sonrasında diş etlerinin üzerine koruyucu bir bandaj yerleştirilir ve bu bandaj 10 gün boyunca dişetinde kalır. Uygulanan bu bandajın yeme-içmeye herhangi bir zararı yoktur. 10 gün sonunda kontrole giden hastanın tedavisi tamamlanır. 3-4 hafta içerisinde diş etleri normal görünümlerine kavuşur ancak dokunun tam olarak iyileşmesi için 2-3 ay gerekecektir. Sağlıklı ve estetik bir gülüşe kavuşmuş olur.
Gingivektomi zararları olmayan bir uygulamadır. Hastanın ideal gülüşüne kavuşmasını sağlayan uygulama estetik kaygıları ortadan kaldırmaktadır. Gingivektomi avantajları sayesinde hastanın sosyal ilişkileri daha güçlü olmaktadır.
[widget-87]
Tedavi Sonrasında Yapılması Gerekenler
Gingivektomi sonrası diş etlerinin üzerine koruyucu bir tip bandaj yerleştirildiğini söyledik. Bu bandaj dişlerin üzerindeyken hasta yumuşak yiyecekler yemeli, baharatlı ve kıtırlı yiyeceklerden uzak durmalıdır. Diş hekimi hastaya ağrı kesici ilaç ile klorheksidinli ağız gargarası tavsiye edecektir, bunları da kullanmaya özen gösterilmelidir.
Gingivektomi sonrası iyileşme sırasında hastanın ağız içini temiz tutmaya özen gösterilmelidir. Diş eti koruyucu bandaj üzerindeyken fırçalama yapılmamalıdır. Ancak geri kalan tüm bölgelerdeki dişler fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. Tedavi sonrası gereken özen gösterildiğinde iyileşme süresi kısalacak daha sağlıklı bir gülüşe kavuşulacaktır. Gingivektomi ameliyatı ile gingivektomi fiyat bilgisi almak ve gingivektomi sonrası sizi bekleyen süreçleri öğrenmek için diş hekiminizi ziyaret edin.
[widget-135]