- Konu Başlıkları
- Stres Uyurken De Yanımızda! Diş Gıcırdatma Nedenleri
- Dişleri Sıkma Alışkanlığının Altında Yatan Sebepler
- Bruksizm Dişlere Ne Gibi Zararlar Verir?
Stres Uyurken De Yanımızda! Diş Gıcırdatma Nedenleri
Bruksizm ya da halk arasında bilinen tanımıyla diş gıcırdatma, çoğunlukla uyku esnasında oluşan güçlü çene hareketlerinin neden olduğu çeneleri sıkma, dişleri kuvvetli şekilde birbirine temas ettirme olayıdır. Her 10 kişiden 1’inde görülen bruksizm, özellikle çocuklarda daha çok karşımıza çıkıyor. Bilinçsizce yapılan diş gıcırdatma olayının nedenleri altında farklı faktörler yatıyor.
Stres bu faktörlerin başında yer alıyor. Bruksizm ve stres ilişkisi, insanlarda günlük yaşamın oluşturduğu baskılar sonunda karşılaşılan bir sorun oluyor. Alkol, kafein ve sigara kullanımı da kişilerde bruksizm rahatsızlığına neden oluyor. Ayrıca nörolojik ve psikiyatrik hastalıkları olan kişilerde bruksizm riski daha fazla oluyor.
Peki sadece stres mi bruksizm nedenleri arasında? Diş gıcırdatması neden olur sorusuna daha yakından bakalım...
Dişleri Sıkma Alışkanlığının Altında Yatan Sebepler
Bruksizm stres kaynaklı olarak daha sık görülse de altında yatan sebepler farklı olabilir. Bruksizm nedenleri olarak 2 ana faktör karşımıza çıkar. İlk bahsettiğimiz gibi stres ve buna bağlı olarak diğer psikolojik rahatsızlıklar, ikincisi ise kapanış bozukluklarıdır.
Diş gıcırdatma nedenleri olarak stresi tetikleyen işlerde çalışma, okul hayatı, başarısız olma duygusu, kaybetme duygusu, reddedilme korkusu, mobbing, aile ve arkadaş baskısı gibi durumlar önemli etkenlerdendir. Kişinin günlük hayatında karşılaştığı bu sorunların sürekli olması halinde bruksizm sorunu meydana gelmektedir. Ayrıca ağızdaki mevcut eksik dişler ve yanlış yapılan protezler de çene kapanışını olumsuz etkilediğinden diş gıcırdatma nedenleri arasındadır. Agresif ve rekabetçi kişiler de bruksizm risk grubundadır.
Bruksizm sebepleri arasında olan stres sonunda da diş sıkmaya bağlı olarak diş yüzeylerinde anormal aşınma, sızlama, çatlak hatta bazen kırıklar bile görülebilir. Bruksizm sorununda sabahları genel olarak çene kaslarında ağrı ve yorgunluk, baş ağrısı, uyku sırasında diş gıcırdatmaya bağlı çene kitlenmesi görülebilir. Hatta çeneyi açıp kapama sırasında gelen sesler de diş gıcırdatma kaynaklı olmaktadır. Bu nedenle diş gıcırdatması neden olur sorusunun kişiye özel olarak yanıtlanması gerekmektedir.
[widget-87]
Bruksizm Dişlere Ne Gibi Zararlar Verir?
Bruksizm ve stres ilişkisi göz ardı edildiğinde diş minelerinde, dolgularda ya da mevcut restorasyonlarda aşınma ve kırıklara neden olabilir. Çene eklemi içerisindeki eklem sıvısının azalmasına bağlı olarak eklem başında ve yuvasında aşınmalar ve ağız açarken zorlanmalar da karşınıza çıkabilir. Diş gıcırdatma nedenleri ile birlikte mide, baş ağrısı, boyun ağrıları gibi durumlar da görülebilir.
Diş gıcırdatma tedavi edilmediğinde ciddi diş sorunlarına ve psikolojik problemlere neden olacağı için mutlaka kişinin stres terapisi alması gerekir. Rahat uyumayı sağlayıcı önlemler, kas gevşetici ilaç uygulaması, hatalı yapılmış diş dolgusu ve kaplamaların yenilenmesi, eksik dişler için protez uygulamaları da diş gıcırdatma sebepleri için çözüm olacaktır. Bruksizm tedavisinin hiçbir şekilde aksatılmaması gerekir.
Bruksizm ve stres ilişkisi araştırmalı, bruksizm nedenleri arasında stres faktörü olanlar için özel tedavi planları çıkarılmalıdır.
[widget-135]