Daha Çok Gülümsemek İçin Bizi Arayın! 444 81 73
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Çocukları Diş Travmalarından Korumanın Yolları

Çocuklarda Diş Travmasını Engellemek İçin Ailelere Öneriler

Diş travmaları, çocuklarda en sık görülen diş problemlerinden biridir. Bebeklerin yürümeye başlaması ile birlikte 1 – 3 yaşları arasında ve okul çağı dönemi olan 7 – 10 yaşları arasında daha çok karşılaşılmaktadır. Diş travması en çok üst ön-kesici dişleri etkilemektedir. Çocuklarda diş travmasını engellemek bu nedenle önemli olmaktadır.

Çocuklarda diş travması sorununun önüne geçmek mümkün olsa da dişlere darbe geldiği zaman meydana getirdiği hasar da farklı olmaktadır. Hafif çarpmalar yumuşak dokularda zedelenmeye neden olurken şiddetli çarpmalarda dişin kırılması hatta kökünden çıkması da görülmektedir. Diş travmalarının şekli ve büyüklüğü ne olursa olsun bilinç kaybı, kanama, kusma, bulantı, konuşma zorlukları gibi sorunlar görüldüğünde mutlaka diş hekiminize ulaşmanız gerekmektedir. Çocuklarda diş travması gelecek dişler için büyük sorun oluşturmaktadır. Çocuklarda diş travmalarını engellemek için neler yapılır, çocuklarda diş travması nedenleri neler, yakından bakalım.

 

Çocuklarda Diş Travmasından Kaçınmak İçin Neler Yapılır? Çocuklarda Diş Travmasını Engellemek

Bebeklerde diş travmalarını engelleme ailelerin en hassas oldukları konulardandır. Özellikle yeni yürümeye başlayan çocuklarda diş travması vakası artsa da basit önlemler alınarak diş travmalarının önüne geçilebilir.

Çocuklarda diş travması için ilk olarak yürüme çağında bebeğin takılıp düşmesine neden olacak nesnelerin mekanda bulundurulmamasına özen gösterilmelidir. Ayrıca bebeğin yürümesi süresince yanında olmak olası düşme ihtimalini azaltacaktır.

Okul çağında olan ve spor yapan çocukların dişlerini korumak için kask, dizlik, dirsek koruyucu kullanılabilir. Bireysel ya da takım sporu yapan çocuklarda diş travması ile karşılaşmamak amacıyla koruyucu dişlik (mouthguard) tercih edilebilir. Koruyucu ekipmanlar kullanıldığında çocukta oluşabilecek travma ihtimali azalacaktır. Bebeklerde diş travmalarını engelleme konusunda da anne ve babaların dikkatli olması gerekmektedir.

Çocuklarda diş travmalarını engellemek için çocuklar için uygun olmayan oyun alanlarında oynamamalarını sağlamak, rahat kıyafetler giydirmek, herhangi bir acil durumda mutlaka diş hekimine ulaşmak önemlidir.

[widget-87]

Çocuklarda Diş Travmaları Görüldüğünde Ne Yapmak Gerekir?

Çocuklarda diş travmalarını engellemek için alınan önlemler yeterli olmadığı taktirde diş kırığı ve dişin tamamen yerinden çıkması gibi komplike diş travmalarında diş hekiminize mutlaka en kısa sürede ulaşmanız önemlidir. Ayrıca kırılan dişi bulmanız da tedavi için hekime avantaj sağlayacaktır. Diş travması ciddiye alınması gereken bir sorundur.

Eğer diş yerinden çıkmamış, fakat sallanıyor ise dişe dokunmadan yine hekiminize ulaşmanız gerekmektedir. Sallanan dişler 1-4 hafta süreyle sabitlenmektedir. Travma sonrası, olası zararlardan korunmak için ailenin mümkün olduğunca sakin olması gerekir. Çocuklarda diş travması sonrasında dişlerde gözle görünen bir sorun olmasa bile mutlaka uygun bir zamanda diş hekimi muayenesine gitmek önemlidir.

Çocuklarda diş travmalarını engellemek için neler yapabilirsiniz, çocuklarda diş travması çok tehlikeli mi, diş travması tedavisi nasıl yapılır, yakından bakalım. 

[widget-137]

Yorum Yap

Telefon 444 81 73
Randevu Al
Randevu Al 444 8 173