- Konu Başlıkları
- Yirmi Yaş Dişi Dişlerimi Bozar mı?
- Yirmilik Dişler Ağız Sağlığı Sorunlarına Yol Açabilir!
- Sorunlu Çıkan Yirmi Yaş Dişi, Gündelik Hayatınızı Etkileyecek Ağrılara Sebep Olabilir!
- Yirmilik Dişler, Diş Yapısını Nasıl Etkiler?
- İhmal etmeyin!
- Yirmilik Diş Çekilmezse Ne Olur?
- 20lik Diş Çekimi Nasıl Olur?
Yirmi Yaş Dişi Dişlerimi Bozar mı?
Yirmi yaş dişleri, ağzımızdaki üçüncü büyük azı dişleridir. Yirmilik dişler çenenin en arka bölgesinde çıkar. Genellikle 17 ile 25 yaşları arasında çıkan yirmi yaş dişlerinin sürmesi, bazı kişilerde 30-35 yaşı da bulabilmektedir. Yirmilik dişin çıkması, ağızda ya da çenede oluşturduğu ağrı sebebiyle çoğunlukla zor bir süreç olabilmektedir.
Yirmilik dişlerin sebep olduğu sorunlar, ağız içinde tam olarak çıkabilecek yer bulamamaktan ve diş yapısına uyum sağlayamamasından kaynaklanır. Yirmi yaş dişi dişlerimi bozar mı diye soruyorsanız, yanıt yirmilik dişin pozisyonuna yani sürme doğrultusuna göre değişiklik gösterecektir. Yirmilik dişler diş yapısını bozar mı diye merak ediyorsanız yazımıza göz atabilirsiniz.
[widget-129]
Yirmilik Dişler Ağız Sağlığı Sorunlarına Yol Açabilir!
Şimdi herkes tarafından merak edilen yirmilik dişler diş yapısını bozar mı, sorusuna gelelim. Ön dişler daha keskindir ve yiyecekleri keserek küçük parçacıklara dilimlerler. Arka dişler ise yiyecekleri değirmen gibi öğütürler. Dolayısıyla sindirimi de başlatmış olurlar. Yirmi yaş dişleri azı dişi denilen çiğneyici – öğütücü dişler grubuna dahildir.
Bazı durumlarda yirmilik dişler hiçbir zaman çıkamaz ve görünür hale gelemezler. Bu durumdaki yirmilik dişlere gömük yirmi yaş dişi adı verilir. Gömük dişler, ortaya çıkmış yirmilik dişlerden çok daha fazla sorun yaratabilir. Gömülü yirmilik dişler müdahale edilmezse diş eti hastalıklarına, komşu diş köklerinde kök erimelerine, sürme basıncına bağlı diş dizisinde çapraşıklığa sebep olabilirler. Yirmilik dişlerin yarı gömük olarak kalması durumunda ise, dişin üzerini örten kısmi dişetinde perikoronit adı verilen diş eti iltihabı görülebilmektedir. Bu iltihap sebebiyle besin artıkları yeterince temizlenemez ve dolayısıyla ciddi bir ağrıya yol açabilmektedir. Ayrıca bu durum yarı gömülü dişin henüz sürmeden hızla çürümesine de yol açabilmektedir. Yirmilik dişler diş yapısını bozar mı, açıkladık.
Bu gibi durumlarda yirmi yaş dişleri; dişlerde çapraşıklığa, diş çürüklerine, çene ağrısına ve diş etlerinin altında veya kemik içerisinde kistlere neden olabilir. Bu sorunlardan herhangi birinin yaşanması durumunda yirmilik dişin çekilmesi gerekir. Yirmi yaş dişleri dişlerimi bozar mı diye merak ediyorsanız, yirmilik dişlerin ağzınızda sorun yaratıp yaratmayacağını öğrenmek için bir diş hekimine muayene olmanızı tavsiye ederiz.
Sorunlu Çıkan Yirmi Yaş Dişi, Gündelik Hayatınızı Etkileyecek Ağrılara Sebep Olabilir!
Yirmilik dişler, kimi insanda 17 yaşında çıkarken kimi insanda 30 yaşında da çıkabilir. Sorunlu çıkan yirmilik diş yarattığı ağrıyla gündelik hayatınızı bile etkileyebilir. Yirmilik dişler iki üstte iki altta olmak üzere dört tanedir. Bu dişler çıkmaya başladığında genellikle çenede ağrı yapar. Bu ağrıyı fark ettiğinizde daha büyük sağlık sorunları yaşamamak için diş hekiminize başvurabilirsiniz.
Diş hekimi, yapacağı muayene sonucunda yirmilik dişe müdahale edip etmeyeceğine karar verecektir. Kararını panaromik röntgen veya üç boyutlu tomografiden faydalanarak belirleyecektir. Muayene sonucu dişin çapraşıklık yapmadan kendiliğinden mi çıkacağı yoksa basit veya ameliyatla mı alınacağı tespit edilecektir. Yapılacak yirmilik diş muayenesi ile kişiye özel olarak tedavi metodu belirlenecektir.
Yirmilik Dişler, Diş Yapısını Nasıl Etkiler?
Yirmilik dişler diş yapısını bozar mı sorusunun cevabı için mutlaka diş hekiminize muayene olmalısınız. Yirmilik dişler çıkarken sürme doğrultusunda kuvvet uygularlar. Bu nedenle 20 yaş dişleri yer bulmaya çalışırken bir yandan da dişleri öne doğru itmeye zorlayabilirler. Sonuçta ağız yapısına göre diğer dişlerin sıkışmasına ve çarpık bir görüntüye sebep olabilirler. Böyle bir durumda diş yapısının bozulmaması amacıyla ortodonti uzmanınız yirmilik dişin çekilmesini planlamaktadır. Aksi halde bozulan dişler için ortodonti tedavi görmeniz gerekecek veya bitmiş ortodontik tedaviniz tekrar bozulabilecektir. Düzgün dişler bozulabildiği gibi çapraşık dişler daha da çapraşık hale gelebilmektedir. Bunu kendiniz de çok rahat anlayabilirsiniz. 20 yaş dişleriniz çıktıktan sonra alt ön bölge dişlerindeki çapraşıklık miktarınız çok yavaşta olsa artıyor mu? Bu durum seneden seneye ilerliyor mu? Eğer cevabınız evet ise en kısa zamanda bir ortodontik muayene olmanızı öneriyoruz.
Genel olarak ortodontik tedavi sonrasında olası riskleri ortadan kaldırmak için tüm 20 yaş dişlerinin çekimi önerilmektedir. Bu çekim, tedavi öncesi olabileceği gibi en geç tedavi bitiminde tamamlanmalıdır. Günümüzde 20 yaş dişlerinin çekilmesi ortodontik tedavi ile eş zamanlı olarak yapıldığında bazı ortodontik hareketlerin gerçekleşmeşini hızlandırmakta yani toplam ortodontik tedavi süresini azalttığı da yapılan araştırmalarda görülmektedir.
Fakat kişi, yirmilik dişin çekilip çekilmeyeceğine hastanın kendisi karar vermemelidir. Çekilecek olan röntgenler, diş hekimi muayenesi hatta mümkünse ortodontist muayenesi sonucu gereken müdahale yapılmalıdır. Ortodonti uzmanınız çıkan yirmilik dişin herhangi bir sıkıntı yaratmayacağına karar verirse dişin çekilmesine de gerek kalmayacaktır.
İhmal etmeyin!
Gömülü dişler veya sorunlu yirmilik dişler, ileride daha ciddi problemlere yol açmaması için genellikle çekilmesi önerilir.
Yirmilik Diş Çekilmezse Ne Olur?
-
Yer Darlığı ve Çarpıklık: Yirmilik dişlerin ağızda yeterli yer bulamaması durumunda, diğer dişleri iterek çarpıklıklara ve hizalanma problemlerine yol açabilir.
-
Enfeksiyon ve Diş Eti Problemleri: Yarım çıkmış veya gömülü yirmilik dişler, diş etinde enfeksiyonlara neden olabilir. Bu durum ağrıya, şişmeye ve çiğneme zorluklarına yol açabilir.
-
Çürüme ve Diş Çürükleri: Yirmilik dişler ağzın arka kısmında bulunduklarından temizlenmesi zor olabilir. Bu da diş çürüklerine ve dolayısıyla diş ağrısına neden olabilir.
-
Perikoronitis: Yirmi yaş dişi dişlerimi bozar mı diye merak edenler için önemli olan bir diğer konuya geldik. Kısmen çıkmış yirmilik dişlerin etrafındaki diş etinde oluşan enfeksiyon perikoronitis olarak adlandırılır. Bu durum ağrı, şişme ve çene hareketlerinde kısıtlılığa neden olabilir.
-
Kistler ve Tümörler: Gömülü yirmilik dişler bazen kist oluşumuna yol açabilir. Kistler zamanla büyüyebilir ve çene kemiğinde hasara yol açabilir. Nadir durumlarda, bu kistler tümörlere dönüşebilir.
-
Çene Ağrısı ve Diğer Dişlerde Hasar: Gömülü yirmilik dişler çene ağrısına ve bitişik dişlerde kök hasarına neden olabilir. Bu durum ciddi diş problemlerine yol açabilir ve diğer dişlerin de çekilmesini gerektirebilir.
-
Sinüs Problemleri: Üst çenedeki yirmilik dişler sinüs boşluklarına yakın olabilir. Bu dişler sinüs problemlerine ve baş ağrılarına neden olabilir.
20lik diş çekimi ile ilgili en doğru kararı diş kliniği uzmanları ve diş hekimi verecektir.
[widget-148]
20lik Diş Çekimi Nasıl Olur?
Yirmilik dişler diş yapısını bozar mı, yirmi yaş dişi dişlerimi bozar mı diye endişe edenler için bu konulara açıklık getirdik. Çapraşıklık ve enfeksiyon gibi durumlar yaratan yirmi yaş dişinin çekilmesi gerekir. Peki, 20lik diş çekimi nasıl olur?
Diş hekimi dişin konumunu ve çevresindeki yapıları daha iyi görebilmek için röntgen çeker. Bu, çekim sırasında hangi tekniklerin kullanılacağına karar verilmesine yardımcı olur. Genellikle, çekim yapılacak bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezi uygulanır. Yirmi yaş dişi, gömülü veya diş etinin altında ise, cerrahi bir prosedür gerekebilir. Diş hekimi veya cerrah, diş etini keser ve dişe erişmek için gerektiğinde küçük bir kemik parçasını çıkarır. Dişi parçalara ayırarak da çıkarabilir. Diş tamamen çıkmış ve erişilebilir durumda ise, diş hekimi dişi gevşetmek ve çekmek için bir elevator (kaldıraç) ve forseps kullanır. 20lik diş çekimi sırasında hafif kanama normaldir. Ancak yoğun kanama durumunda diş hekiminizle iletişime geçmelisiniz. Yirmilik dişler diş yapısını bozar mı, yirmi yaş dişi dişlerimi bozar mı, yirmilik diş çekilmezse neler olur, aktarmaya çalıştık. Aklınıza takılan tüm sorular ve diş çekimi fiyatları ile ilgili bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.
[widget-87]