- Konu Başlıkları
- 20 Yaş Dişlerinizin Sağlıklı Gelişip Gelişmediğine Dikkat Edin!
- Yirmilik Diş Ne Zaman Çıkar?
- Yirmilik Dişlerin Çıktığı Nasıl Anlaşılır?
- Yirmilik Diş Ağrısı Neden Olur?
- Yirmilik Diş Çekimi Hangi Durumlarda Yapılır?
- Yirmi Yaş Dişi Çekimi Zor mu?
- Yirmi Yaş Dişlerinin Gömülü Olması Ne Demek?
- Yirmilik Diş Çekimi Hangi Durumlarda Gerekmez?
- Yirmi Yaş Dişlerinin Çıkmaması Sorun Yaratır mı?
- Yirmi Yaş Dişlerinin Çıkması Ortodontik Tedaviyi Etkiler mi?
- Yirmilik Diş Çekimi Sonrası Yapılması Gerekenler Neler?
- Yirmi Yaş Dişleri Diğer Dişlere Zarar Verebilir mi?
- Yirmi Yaş Dişi Çekimi Ne Kadar?
- Her Yirmi Yaş Dişi Çekilmek Zorunda Değildir!
20 Yaş Dişlerinizin Sağlıklı Gelişip Gelişmediğine Dikkat Edin!
Yirmi yaş dişleri, ağzımızdaki üçüncü büyük azı dişleridir. Yirmilik dişler çenenin en arka bölgesinde çıkar. Genellikle 17 ile 25 yaşları arasında çıkan yirmi yaş dişlerinin çıkması, bazı kişilerde 30 yaşı da bulabilir. Yirmilik dişin çıkması, ağızda ya da çenede oluşturduğu ağrı sebebiyle çoğunlukla zor bir süreçtir.
Yirmilik dişlerin sebep olduğu sorunlar, ağız içinde tam olarak yer bulamamaktan ve diş yapısına uyum sağlayamamasından kaynaklanır. Yirmi yaş dişleri hakkında bilinmeyenleri ve diş hekimi önerilerini sizin için derledik.
[widget-132]
Yirmilik Diş Ne Zaman Çıkar?
Yirmilik diş ne zaman çıkar sorusunun cevabı kişiden kişiye göre değişecektir. Yirmi yaş dişleri genellikle 17 ile 25 yaşları arasında çıkar. Bazı kişilerde yirmilik dişlerin çıkması 30 yaşı da bulabilir. Bu durum çene ya da diş gelişimi ile ilgilidir. Gelişimde yer açıldığında yirmi yaş dişleri de ağız içinde çıkmaya başlayacaktır.
Yirmilik Dişlerin Çıktığı Nasıl Anlaşılır?
Yirmi yaş dişi ağız içinde 4 tanedir. Ağızda en son çıkan azı dişleri yirmi yaş dişidir. Üst ve alt çenede en arkada çıkar. Çenenizin arka kısmında ağrı ve çene açmada zorluk yaşıyorsanız bilin ki yirmilik dişleriniz çıkmaya başlamıştır.
Yirmilik Diş Ağrısı Neden Olur?
Yirmilik diş çıkarken genellikle kişide ağrı ya da sızlama olarak hissedilir. Yirmilik diş bazen ağız içinde çıkacak alan bulamadığından ya gömülü ya da yarı gömülü olarak kalabilir. Bu durumlar yirmilik diş ağrısı yaşanmasına sebep olur. Ayrıca ağzın en arka kısmında kalan yirmilik dişler yemek artıklarının birikmesi için oldukça müsaittir. Bu birikimler zamanla bakteri ve çürük oluşumuna sebep olabilir. İyi temizlenmemiş yirmilik dişler ağrıya yol açacaktır.
Yirmilik Diş Çekimi Hangi Durumlarda Yapılır?
Yirmi yaş dişleri bazı hastalarda sağlık sorunlarına yol açabilir. Ağız içinde kendine alan bulamayan yirmilik dişler diğer dişlere baskı ve ağrı yaparak diş çapraşıklığına sebebiyet verebilir. Bazı durumlarda gömülü ya da yarı gömülü olarak kalabilir. Bu da diş ve diş eti iltihaplanmalarına sebep olabilir. Bu gibi durumlar yirmilik diş çekimini gerekir. Yirmilik diş çekimine karar vermek için mutlaka bir diş hekimine muayene olmalısınız.
Yirmi Yaş Dişi Çekimi Zor mu?
Yirmi yaş dişi çekimi, dişin konumuna ve gömülme derecesine bağlı olarak basit veya karmaşık olabilir. Genellikle lokal anestezi altında yapılır ve yirmi yaş dişleri çekilirken ağrı hissedilmez.
Yirmi Yaş Dişlerinin Gömülü Olması Ne Demek?
Gömülü yirmi yaş dişi, dişin tamamen veya kısmen diş eti veya çene kemiği içinde kalması ve normal şekilde çıkamamasıdır. Bu durum genellikle yer darlığı veya yanlış pozisyondan kaynaklanır.
Yirmilik Diş Çekimi Hangi Durumlarda Gerekmez?
Yirmilik diş ağız içinde düzenli bir şekilde çıkıyor ve diğer dişleri bozmuyor ise yirmilik diş çekimi yapılması gerekmeyecektir. Bazen çıkmamış ancak diş filmlerinde gözüken gömülü yirmi yaş dişleri, ağızda sorun çıkarmadan yaşam boyunca kalabilmektedir. Bu gibi durumlarda düzenli olarak kontroller yapıldığı takdirde yirmilik diş çekimi gerekmeyecektir.
Yirmi Yaş Dişlerinin Çıkmaması Sorun Yaratır mı?
Yirmi yaş dişleri gömülü kalmışsa ve sorun yaratmıyorsa (ağrı, enfeksiyon, komşu dişlere zarar verme gibi) genellikle çekilmeleri gerekmez. Ancak, düzenli olarak diş hekimi tarafından kontrol edilmelidirler.
Yirmi Yaş Dişlerinin Çıkması Ortodontik Tedaviyi Etkiler mi?
Evet, yirmi yaş dişleri ortodontik tedavi sonrasında dişlerin yeniden hizalanmasına veya çarpıklaşmasına neden olabilir. Bu nedenle, ortodontistiniz yirmi yaş dişlerinizi çekmeyi önerebilir.
Yirmilik Diş Çekimi Sonrası Yapılması Gerekenler Neler?
Yirmilik diş çekimi sonrası hastaların sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durmaları gerekir. Kanama ihtimali artacağından ilk 24 saat çekilen diş tarafında çiğneme yapılmamalıdır. Diş fırçalarken dikkat edilmelidir. Ağız temizliğine bu aşamada özen göstermek gerekir. Çekim sonrası hasta konulan tamponu yaklaşık iki saat çıkarmamalıdır. Kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmamalıdır. Oluşabilecek şişlik ve ağrıyı minimum seviyeye indirmek için buz kompresi yapabilirsiniz.
[widget-152]
Yirmi Yaş Dişleri Diğer Dişlere Zarar Verebilir mi?
Evet, gömülü veya yanlış pozisyonda çıkan yirmi yaş dişleri komşu dişlere baskı yaparak onların çarpıklaşmasına, çürümesine veya zarar görmesine neden olabilir.
Yirmi Yaş Dişi Çekimi Ne Kadar?
Yirmi yaş dişi çekimi, dişin konumuna, birlikte yürütülen tedaviye ve diş hekiminin uzmanlığına göre değişir. 2024 yirmilik diş çekimi fiyatları için bizlere ulaşabilirsiniz.
Her Yirmi Yaş Dişi Çekilmek Zorunda Değildir!
Yirmi yaş dişleri hakkında bilinmeyenler halk arasında yanlış bilgilere sebep olabilmektedir. Mesela yirmilik dişlerin çekilmesi gerekir gibi bir yanılgı söz konusudur. Halbuki diş çapraşıklığına ya da diş iltihaplarına yol açmayan yirmilik dişlerin çekimi gerekmez.
Diş kliniği ve diş hekimlerinde düzenli kontrollerle ve ağız ve diş sağlığınıza özen göstererek yirmi yaş dişlerinizi kontrol altında tutabilirsiniz.
[widget-87]