Daha Çok Gülümsemek İçin Bizi Arayın! 444 81 73
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Çene Kisti Belirtileri ve Tedavisi

Çene Kistleri Kansere Dönüşür Mü? Çene Kisti Nasıl Anlaşılır?

Çene kistleri, çene kemiğinin herhangi bir bölgesinde ya da diş köklerinde odontojenik (diş kaynaklı), patojen yapılardır. Genel olarak kaynağını dişlerden alan çene kistleri, ağrı ve şişlik ile kendini belli etmektedir. Bazı hastalarda ise hiç fark edilmeden yıllarca kalabilir ve oldukça büyük boyutlara ulaşabilir. İlaçlar ile istenen iyileşme sağlanamadığında ağız diş çene cerrahisi tarafından müdahale yapılarak çıkarılması gerekebilir. Çene kisti belirtileri bu nedenle mutlaka gözlemlenmelidir.

[widget-132]

Çene kisti belirtileri neler?

Çene kisti belirtileri kimi hastalarda görülürken kimilerinde görülmemektedir. Ağrı, çene kemiğinde bulunduğu bölgede şişlik, ağız içine veya ağız dışına uç vererek akıntı hali, ilgili bölgede kistin siniri sıkıştırmasına bağlı olarak hissizlik, kistin bulunduğu bölgedeki dişlerin sallanması, bölgede yanma şikayetleri, dişlerde çürük ve kök ucu iltihapları çene kisti belirtileri arasında en sık görülenlerdir. Çene kisti belirtisi olarak çiğneme ve ısırma sırasında güçlük yaşanabilir. Ayrıca kist enfekte olursa, çevresindeki dokularda iltihap ve enfeksiyon belirtileri görülebilir. Bu belirtiler arasında kızarıklık, sıcaklık artışı, şiddetli ağrı ve hatta ateş bulunabilir. Çene kisti belirtisinde uzman diş kliniği kontrolünde erken teşhis ve tedavi, kistin büyümesini ve daha ciddi komplikasyonlara yol açmasını önlemek için önemlidir.

Çene kisti belirtileri görüldüğünde tedavi için mutlaka diş hekimine ulaşılması gerekmektedir. Aksi halde diş kayıpları ile birlikte kemik dokularında ağır hasarlar görülebilir. Çene kisti ameliyatı en çok düşünülen tedavi şeklidir. Çene kisti belirtileri nelerdir, çene kisti ameliyatı hangi durumlarda yapılır ve çene kisti nasıl anlaşılır sorularının cevabı yazımızda...

 

Her Çene Kisti Kanser midir?

Her çene kisti kanser değildir. Çene kistleri, genellikle iyi huylu (benign) yapılar olup, kanserle karıştırılmamalıdır. Bununla birlikte, bazı nadir durumlarda çene kistleri kanserli (malign) olabilir. Çene kistlerinin çoğu iyi huyludur ve kanserli değildir. İyi huylu çene kisti kanser oluşturmaz. 

  • Dentigeröz Kist: Genellikle gömülü dişlerin çevresinde oluşan sıvı dolu kistlerdir. Çoğunlukla gençlerde görülür.
  • Radiküler Kist: Diş köklerinden gelişen, genellikle çürük veya travma nedeniyle oluşan kistlerdir.
  • Keratosistik Odontojenik Tümör (KOT): İyi huylu olmasına rağmen agresif büyüme eğilimindedir ve tekrarlama riski yüksektir.

Kanserli kistler

Çene bölgesinde nadir olarak kanserli kistler veya tümörler de gelişebilir. Bu tür çene kisti kanserli hücreler genellikle daha hızlı büyür ve çevre dokulara yayılma eğilimindedir. 

  • Ameloblastom: İyi huylu olmakla birlikte, agresif büyüme eğilimindedir ve tekrarlayabilir.
  • Mukoepidermoid Karsinom: Çene bölgesinde nadiren görülen malign bir tümördür.
  • Sarkomlar: Bağ dokusundan köken alan ve çene kemiğinde nadiren görülen malign tümörlerdir.

Çene Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çene kisti tedavisi iki şekilde yapılır. İlk olarak kistin tamamen çıkarılması tercih edilebilir. İkinci olarak da diş hekimi tarafından kistin üstü açılarak önce küçülmesi sağlanır, küçüldüğünde ise tamamen çıkarılır. Çene kisti tedavi yöntemini; hastanın yaşı, kistin lokalizasyonu, büyüklüğü ve cinsi belirlemektedir. Çene kisti ameliyatı sonrası temizlenen boşluğun üzeri dikişlerle tamamen kapatılır.

Çene kisti kanser riski taşımadan muayene sırasında fark edilir. Kist oluşumuna neden olan dişlerin kanal tedavisi yapılır. Kistin olduğu bölge uyuşturulduktan sonra diş eti kaldırılır ve mümkün olan en az miktarda kemik kaldırılarak uygulama yapılır. Ardından dikişler atılarak kemik iyileşmeye bırakılır. Büyük boyutlu çene kisti tedavisi sırasında genel anestezi yapılır. Çene kisti ameliyatı sonrasında da hastanın darbelerden kaçınması önemlidir. Çene kisti belirtileri gözlemlendiği an çene tedavisi için en yakın diş kliniği merkezine başvurmanız gerekir. 

Çene kemiği kistleri tedavi edilmediğinde ne gibi sorunlar yaratır?

Çene kisti belirtileri göz ardı edildiğinde ağrı ve şişlik dikkat çekici ve sancılı bir hal alacaktır. Tedavi uygulanmadığında da sinir sıkışmasına bağlı olarak hissizlik ve yanma durumları meydana getirdiği görülür.

  • Tedavi edilmeyen veya fark edilmeyen çene kistleri zamanla yavaşça büyüyerek çene kemiğini zayıflatır.
  • Çene kisti tedavisi yapılmazsa çene kemiği gelen en ufak bir travmayla dahi kırılabilecek hale gelebilir.
  • Gömülü dişler nedeniyle oluşan çene kistleri, sağlam komşu dişleri de etkileyebilir ve diş kaybına sebep olabilir.
  • Çene kisti tedavisi yapılmazsa kistler çene kemiği içindeki sinirlere baskı yapıp bulundukları bölgede hissizliğe neden olabilir.

Çene kistlerinin genel sağlık durumunuz için de tehlikeli olmaması için tedavi edilmesi şarttır. Çene kisti belirtileri gördüğünüzde mutlaka doktorunuza ulaşmalısınız. Çene tedavisi fiyatları hakkında bilgi almak için hemen arayın. 

[widget-152]

Kist Ameliyatlarından Sonra Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar Nelerdir?

Çene kisti ameliyatı sonrasında kistin çıkarıldığı bölgeye dışarıdan travma gelmemesine dikkat edilmesi gerekir. Çene kisti tedavisi hassas bir uygulama olduğu için bakımı ve temizliği, dikişlerin iyileşme döneminde açılmaması çok önemlidir.

Çene kisti ameliyatı sonrasında düzenli kontrollerle kistlerin tekrar oluşup oluşmadığının değerlendirilmesi ve cerrahi yapılan bölümün iyileşme durumunun gözlemlenmesi gerekmektedir.

Kist operasyonlarından sonra tekrar oluşur mu? Çene kisti belirtileri tekrarlar mı?

Çene kistleri tekrar oluşmayan, tamamen iyileşen oluşumlardır. Ancak çenenin farklı bölgelerinde de kist oluşumu görülebilir. Çene kisti ameliyatı ve riskler hakkında bilgi almak için diş hekiminize ulaşmanız sağlıklı olacaktır.

[widget-87]

Yorum Yap

Telefon 444 81 73
Randevu Al
Randevu Al 444 8 173