- Konu Başlıkları
- Dolgu, Dişi Çürükten Temizleyerek Ağız İçindeki Fonksiyonunu Korumasını Sağlar!
- Dolgu Çeşidine, Yapılacak Muayene Sonucu Diş Hekiminizle Birlikte Karar Vermelisiniz!
- Amalgam Dolgu
- Kompozit Dolgu
- Porselen Dolgu
- Cam İyonomer Dolgu
- Tedavide Kullanılan Dolgu Türü Hangisi Olursa Olsun Uzun Süreli Kullanım Hastanın Diş Bakımına Bağlıdır!
Dolgu, Dişi Çürükten Temizleyerek Ağız İçindeki Fonksiyonunu Korumasını Sağlar!
Diş dolgusu, dişlerin çürükten temizlenmesi amacıyla yapılan tedavidir. Teknolojinin gelişmesiyle dolgu çeşitleri de artmıştır. Kimi dolgu çeşidi estetik açıdan daha iyi görünmekte, kimisi daha sağlam malzemeden üretilmektedir.
Dolgu tedavisinde, dişteki çürük temizlenerek dişin sağlıklı bir şekilde fonksiyonunu koruması sağlanır. Çürük ilerlemeden ne kadar erken tedavi edilirse, dolgu tedavisi de o kadar kolay olacaktır. Dolgu nedir, dolgu çeşitleri nelerdir merak ediyorsanız birlikte inceleyelim.
Dolgu Çeşidine, Yapılacak Muayene Sonucu Diş Hekiminizle Birlikte Karar Vermelisiniz!
Amalgam dolgu, kompozit dolgu, porselen (inley-onley) dolgu ve cam iyonomer dolgu günümüzde en fazla tercih edilen dolgu çeşitleridir. Hastanın ihtiyacına ve çürüğün ilerleme durumuna göre dolgu türüne diş hekimi ile birlikte karar verilir.
Eğer çürük şikayetiniz varsa ilerlemeden en kısa sürede kliniğimizden randevu almanızı ve tedavi olmanızı öneririz. Dolgu tedavisi ağrı ya da acı verici bir işlem değildir. Dolgu çeşitleriyle ilgili daha detaylı bilgi için yazımıza göz atabilirsiniz.
[widget-87]
Amalgam Dolgu
Dolgu çeşitlerinden biri amalgam dolgudur. Görünümü gümüş rengindedir. Eskiden sıklıkla tercih edilen amalgam dolgu, günümüzde popülerliğini yitirmiştir. Bunun sebebi estetik açıdan daha güzel gözüken alternatif dolgu çeşitlerinin üretilmiş olmasıdır. Maliyeti diğer dolgu türlerine göre daha düşüktür. Amalgam dolgu uzun kullanımlarda dişin rengini değiştirebilmektedir. Ayrıca sağlamlaştırmak için doğal dişten ekstra parça çıkarılabilmektedir. Metale alerjisi olan hastalara amalgam dolgu tedavisi uygulanamamaktadır.
Kompozit Dolgu
Dolgu türlerinden bir diğeri kompozit dolgudur. Kompozit dolgular, halk arasında ışınlı dolgu ya da beyaz dolgu olarak bilinir. Estetik açıdan amalgam dolguya göre çok daha iyi gözüktüğünden günümüzde daha fazla tercih edilmektedir. Maliyet açısından daha yüksek fiyatlıdır. Fakat görünüm açısından dişte belli olmamaktadır. Bu sebeple özellikle gülüş tedavisi yapılan hastalarda dolgu yapılması gerekiyorsa kompozit dolgu tercih edilmektedir. Ayrıca kompozit dolgulu dişin kırılması durumunda tedavi mümkündür.
Porselen Dolgu
Porselen dolgu, diğer ismiyle inley-onley dolgu, doğal dişe en yakın renkte ve formda olan dolgu türüdür. Bu sebeple diğer dolgu çeşitlerine göre en estetik duran porselen dolgudur. Maliyet açısından diğer dolgu türlerine göre daha yüksek fiyatlıdır. Porselen dolgu, cad-cam sistemi ile ölçü alınarak kişiye özel yapılmaktadır. Cad-cam sistemi ile porselen dolgu tedavisi bir günde yapılabilmektedir. Porselen dolgu laboratuvar ortamında hazırlandığından ve cad-cam sistemi sayesinde hassas ölçü alındığından diğer dolgu türlerine göre çok daha uzun ömürlüdür. Porselen dolgu herhangi bir alerjik reaksiyon yapmaz. Diğer dolgu türlerine göre porselen dolgular çok daha sağlamdır.
Cam İyonomer Dolgu
Dolgu çeşitleri arasında en zararsız olan cam iyonomer dolgudur. Cam iyonomer dolgu, çocuklarda ve hamilelerde rahatlıkla kullanılabilir. Cam iyonomer dolgu, diğer dolgu çeşitleri kadar sağlam değildir. Fakat içeriğinde diş sağlığını destekleyici maddeler bulundurur. Bu sebeple daha çok geçici dolgu malzemesi olarak tercih edilmektedir.
Tedavide Kullanılan Dolgu Türü Hangisi Olursa Olsun Uzun Süreli Kullanım Hastanın Diş Bakımına Bağlıdır!
Dolgu tedavisi ile diş çürükten temizlenerek ağız içindeki fonksiyonunu koruması sağlanır. Her dolgu çeşidi her hasta için uygun olmayacaktır. Bunun için muayene olmanız, size en uygun dolgu çeşidine diş hekiminizle birlikte karar vermeniz gerekmektedir.
Tedavinizde kullanılan dolgu türü hangisi olursa olsun uzun süreli kullanım, bakımınıza bağlı olacaktır. Bu sebeple dişlerinizi düzenli olarak fırçalamalı, diş ipi kullanımını ihmal etmemelisiniz.
[widget-134]