Daha Çok Gülümsemek İçin Bizi Arayın! 444 81 73
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Bebeklerde İlk Diş Ne Zaman Çıkar?

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Ne Zaman Başlar?

İlk diş, bebeğin hayatında önemli bir başlangıçtır. İlk diş kimi bebekte rahatsız edici bir sürece neden olabilir. Bazı bebekler diş çıkarma dönemini ağrısız geçirebilirken bazı bebeklerde ağrılar görülebilir. Ebeveynler bebeklerde diş çıkarma süreci konusunda ne kadar çok ve doğru bilgiye sahip olursa bebek için süreç o kadar kolay geçecektir. 

İnsan anatomisi kişiden kişiye farklılık gösterir. Bu sebeple her bebeğin gelişim dönemi de aynı olmayacaktır. Her bebeğin diş çıkaracağı yaş ve süreç farklı olacaktır. Ortalama olarak bebeklerde ilk diş ne zaman çıkar, bebeklerde diş çıkartma belirtileri ne zaman başlar ve bebeklerde diş çıkarma belirtileri nelerdir merak ediyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz.

Her Bebeğin Gelişim Süreci Farklıdır!

Bebeklerde ilk diş çıkarma süreci, ebeveynler tarafından merakla beklenen ve çoğunlukla zorlu geçen bir süreçtir. Bebeklerde diş çıkarma dönemi bebekten bebeğe değişkenlik gösterir. Çünkü her bebeğin gelişim süreci birbirinden farklıdır. 

Ebeveynler, bebeklerde ilk diş çıkarma süreci ile ilgili ne kadar çok ve doğru bilgi sahibi olursa o kadar iyi gözlem yapabilir ve gereksiz endişelerden uzak durabilirler. Bebeklerde ilk diş çıkarma süreci ile ilgili size en doğru bilgiyi verecek olan diş hekiminizdir.

[widget-87]

Bebeklerde İlk Diş Çıkarma Aşamasında Genetik Faktörler Önemli Yer Oynar!

Bebeklerde ilk diş 3-4 aylıkken çıkabileceği gibi 1 yaşında da çıkabilir. Bebeklerde diş çıkarma sürecinde genetik faktörler belirleyici olmaktadır. Bebeklerde diş çıkarma yaklaşık 6 ya da 7 ay sürebilir. Dişlerin tamamlanması 27 aya kadar sürebilmektedir.

Bebekler 3. Aydan itibaren dünyayı ağızlarıyla keşfetmeye başlar. 3. Aydan itibaren elleri ağza sokma, tutabildiği nesneleri ağza götürme gibi davranışlarda artış görülebilir. Bu gibi hareketler halk arasında diş çıkarma ile ilişkilendirilir. Fakat bu hareketlerin diş çıkarma ile alakası yoktur. Bebeğin gelişim sürecinin bir parçasıdır. 

Bebeklerde ilk diş ne zaman çıkar diye soruyorsanız, ilk dişler ortalama 6. Ay civarı çıkmaya başlar. Bebeklerde diş çıkarma belirtileri ne zaman başlar sorusunun cevabı da aynı olacaktır. Fakat ilk dişin 6 aydan önce ya da sonra çıkması da oldukça normaldir. Daha erken ya da daha geç çıkan dişler, gelişim bozukluğuna işaret etmemektedir. 

Bebeklerde diş çıkarma dönemleri ortalama olarak şöyledir:

  • Üst Ön Dişler: 6-8 aylıkken
  • Üst Yan Dişler: 9-11 aylıkken 
  • Üst Köpek Dişleri: 16-20 aylıkken 
  • Üst Küçük Azılar: 12-16 aylıkken 
  • Üst Büyük Azılar: 20-30 aylıkken 
  • Alt Ön Dişler: 5-7 aylıkken 
  • Alt Yan Dişler: 10-12 aylıkken 
  • Alt Köpek Dişleri: 16-20 aylıkken 
  • Alt Küçük Azılar: 12-16 aylıkken 
  • Alt Büyük Azılar: 20-30 aylıkken çıkmaya başlar.

Fakat daha önce belirttiğimiz gibi bebeklerin gelişim süreçleri farklı olduğu için, diş çıkarma dönemleri de değişkenlik gösterebilir. 

Bebeklerde İlk Diş Çıkarma Süreci Ağrılı Olabilir!

Bebeklerde ilk diş çıkarma sürecinde ağrı yaşanması oldukça normaldir. İlk diş çıkarırken bazı bebekler; uyku problemleri, huysuzluk, iştahsızlık, kabızlık ya da ishal, tükürüğün artması, kilo alımının yavaşlaması gibi belirtiler yaşayabilir.

Bu belirtiler her bebekte görülmeyebilir. Bebeklerde ilk diş çıkarma dönemiyle ilgili uzman bir diş hekimine danışabilir, bu konuda diş hekiminden destek alabilirsiniz.

[widget-137]

Yorum Yap

Telefon 444 81 73
Randevu Al
Randevu Al 444 8 173