Daha Çok Gülümsemek İçin Bizi Arayın! 444 81 73
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Frenektomi Nasıl Yapılır?

Frenektomi Nedir? Frenektomi nasıl yapılır?

Diş eti dokusu ile dil, dudak ve yanak arasında bulunan ve bu dokuları birbirine bağlayarak hareketlerini sınırlandıran yumuşak mukoza dokusuna frenulum denir. Frenulum ağız içerisinde genellikle üst ve alt orta kesici dişlerin arasında yanakla arka dişin arasında ve dilin altında bulunmaktadır. 

Ağız diş çene cerrahisi kapsamına giren frenulum, diş eti sağlığını tehlikeye atabilir ya da estetik olarak kötü bir görüntüye sebep olabilir. Frenulum, ortodonti tedavisinden alınacak sonucu da kötü etkiler. Ortodonti tedavisinin başarısız olmasına ya da tedaviden sonra diş çapraşıklığının tekrar etmesine yol açabilir. Böyle bir durumda frenulumun frenektomi işlemi ile alınması önerilir. Dudak dil bağı alınması anlamına gelen frenektomi işlemi nedir, frenektomi nasıl yapılır merak ediyorsanız yazımıza göz atabilirsiniz.

 [widget-132]  

Frenulumlar Tedavi Edilmezse Konuşma Bozukluklarına Sebep Olabilir!

Frenektomi nedir açıklamadan önce frenulumu yakından tanıyalım. Frenulum, ağız içinde üst ve alt orta kesici dişlerin arasında, yanakla arka dişlerin arasında ve dil altında bulunmaktadır. Frenulum sayısı kişiden kişiye değişir. Kimisinde dil altında frenulum bulunmazken kimisinde alt ve üst dişlerinde üstünde ve yanakta arka bölgede birden fazla bulunabilmektedir.

Frenulumlar normalden büyük ve kalın olduklarında ya da diş kenarına çok yakın bir şekilde bağlı oldukları durumlarda diş etini aşağı çekerler. Bu durum diş eti çekilmesine ve diş eti hastalığına sebep olur. Özellikle küçük çocuklarda büyük frenulumlar konuşma bozukluklarına yol açabilir.

Frenulumlar estetik açıdan da görüntüyü etkileyebilir. Özellikle alt ve üst orta dişlerin arasında normalden büyük ve kalın frenulumlar diş ayrıklığına ve diestema denilen boşluklar oluşmasına sebep olabilir. Frenulum tedavisinin ihmal edilmesinin yol açacağı sorunlara değindik. Frenektomi nedir, anladıysak şimdi bir de diş hekimi kontrolünde frenektomi nasıl yapılır, onu öğrenelim. 

Frenektomi Nasıl Yapılır?

Diş eti çekilmesi ve diş eti hastalıklarına yol açan frenulumların mutlaka frenektomi işlemi ile alınması gerekmektedir. Tedavi edilmeyen frenulumlar zamanla daha büyük sorunlara yol açacaktır. Estetik amaçla yaptırılan frenektomi işlemi, zorunlu değildir. Bu amaçla yaptırılan frenektomi işlemi sonrası dişlerin düzelmesi ve birleşmesi için ortodonti tedavisine başlanılmalıdır.

Görsel olarak rahatsızlık veren ya da diş eti rahatsızlıklarına sebep olan frenulumlar frenektomi işlemi ile alınır. Frenektomi nasıl yapılır sorusunun cevabı lazer yardımı ile olacaktır. Gelişen teknoloji ile frenektomi işlemi çoğunlukla lazer yardımı ile yapılmaktadır. 

Frenektomi işlemi, dudak dil bağı alınması, kısa ve kanamasızdır. Nadiren frenulumların çok büyük ya da derin olduğu durumlarda dikiş atılması gerekebilir. Dikişlerin ortalama 1 hafta kadar sonra alınması gerekir. Frenektomi, hastaya lokal anestezi uygulanarak yapılır. Bu sayede hasta işlem sırasında acı ya da ağrı hissetmez.

Bebeklerde ve Çocuklarda Frenektomi Nasıl Yapılır?

Bebeklerde ve çocuklarda frenektomi, dil bağı veya dudak bağı olarak bilinen frenulumun cerrahi olarak kesilmesi veya düzeltilmesi işlemidir. Frenulum, dilin alt kısmını ağız tabanına veya üst dudak ile diş etini birbirine bağlayan dokudur. Aşırı kısa veya kalın bir frenulum, bebeklerde emme ve beslenme zorluklarına, çocuklarda ise konuşma sorunlarına neden olabilir. Frenektomi, bu tür sorunları çözmek için yapılan basit bir işlemdir ve genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Bebeklerde erken dönemde yapılması, beslenme problemlerini hızla çözebilir ve ağız gelişimine olumlu katkı sağlar. Çocuklarda ise konuşma terapisi ile birlikte yapılabilir ve dil hareketliliğini artırarak konuşma becerilerini iyileştirebilir. İşlem sonrası iyileşme süresi genellikle hızlıdır ve komplikasyon riski düşüktür.

[widget-152]   

Frenektomi, Acıya Ya da Ağrıya Sebep Olan Bir İşlem Değildir!

Frenektomi işlemi, yani dudak dil bağı alınması acılı ya da ağrılı bir tedavi yöntemi değildir. Çok kısa zamanda tamamlanabilecek sonrasında günlük hayatınıza rahatlıkla devam edebileceğiniz bir işlemdir. 

İşlem sonrası düzenli bakım yaparak ve diş hekiminizin verdiği ilaçları kullanarak bir ağrı hissetmeden süreci tamamlayabilirsiniz. Frenektomi işlemi sonrası herhangi bir iz kalmayacaktır. Bu işlem konuşma üzerinde herhangi bir bozukluğa yol açmaz. Aksine frenulumlardan kaynaklı konuşma bozuklukları varsa frenektomi işlemi sonrası düzelecektir. Dudak dil bağı alınması, frenektomi nasıl yapılır konusu ile ilgili aklınıza takılanları size en yakın diş kliniği Popüler Dent'e sorabilirsiniz. Dilerseniz de frenektomi tedavisi fiyatları ile ilgili uzmanlarımıza danışabilirsiniz. 

[widget-87]

Yorum Yap

Telefon 444 81 73
Randevu Al
Randevu Al 444 8 173